Poolse lagerhuis stemt in met omstreden rechtspraakwetten

De wetten geven de regering in Warschau grote invloed op de benoemingen van rechters. De Senaat moet nog akkoord gaan.

Het Poolse Lagerhuis.
Het Poolse Lagerhuis. Foto Slawomir Kaminski/Reuters

Het Poolse lagerhuis heeft donderdagmiddag ingestemd met een reeks omstreden wetten die de regering in Warschau grote invloed geeft op de benoemingen van rechters. Het besluit werd genomen na dagen van burgerprotesten, lange debatten in het parlement en tegenwerpingen van president Andrzej Duda. Ook vicepresident Frans Timmermans van de Europese Commissie liet zich woensdag kritisch uit over de gang van zaken in Polen.

Nu nog worden rechters in Polen aangesteld via een onafhankelijke commissie. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) wil echter dat het parlement en de minister van Justitie zeggenschap krijgen over wie er in deze Raad voor de Rechtspraak komen te zitten.

In het aanvankelijke voorstel zou maar een meerderheid van 50 procent nodig zijn in het parlement voor benoeming van leden van deze commissie. Dinsdag wierp president Duda (eveneens van PiS) echter bezwaren op: hij wilde een wijzing van het plan zodat een meerderheid van 60 procent benodigd is. Daardoor moet de regeringspartij in het lagerhuis op zoek naar steun van andere partijen. In het donderdag ingediende voorstel is aan deze bezwaren tegemoetgekomen.

De Poolse Senaat moet nog akkoord gaan met de reeks voorstellen en ook Duda moet zijn zegen nog geven. De passage door de Senaat zal naar verwachting echter niet op problemen stuiten: deze wordt gedomineerd door de PiS.

Kritiek Europese Unie

Op de reeks wijzigingen is veel kritiek in Polen en in Europa. Burgers gaan al dagenlang de straten op om te protesteren tegen de omstreden hervorming van de rechtspraak. Vicepresident van de Europese Commissie Timmermans haalde woensdag snoeihard uit naar de Polen.

“Bij elkaar genomen maken deze wetten een einde aan wat er nog over is aan onafhankelijkheid in Polen”, zei de politicus. Hij dreigde het land met een zware sanctie: het afnemen van het EU-stemrecht. Het opstarten van een procedure hiertoe is volgens Timmermans “heel dichtbij”. Vorig jaar werd al een zogeheten ‘rule of law’-procedure opgestart tegen Warschau vanwege het politiek getinte benoemingen bij het Constitutioneel Hof.

President Duda hoopte met zijn amendementsvoorstellen tegemoet te komen aan de Europese kritiek. Timmermans wees hem er woensdag echter op dat hij niet voor alle desbetreffende wetten wijzigingen had voorgesteld. Voor de Commissie is elke afzonderlijke wet problematisch.