Persoonlijke e-mail

Ook met zware commissie kan Defensie lekken niet vinden

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen jaren vergeefs geprobeerd om bronnen te achterhalen die informatie lekten. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen kreeg op grond van de Wet openbaarheid van bestuurd (wob). De identiteit van het lek is nooit gevonden. Het gaat over negen nieuwsberichten, van de Volkskrant, ANP, NOS, de Telegraaf en RTL Nieuws. Ze gingen over een nieuwe missie naar Afghanistan, over minder geld voor reservisten en over een tekort aan munitie dat militairen tijdens trainingen noopte om „pang, pang” te roepen. Voor het onderzoek naar de lekken werd een speciale ‘Commissie van Onderzoek’ opgetuigd, die toegang kreeg tot alle locaties en ict-systemen van Defensie. Daarbij konden ook persoonlijke e-mails worden gelezen. (NRC)