Onderzoek GGZ

‘Eigen bijdrage leidt tot verdubbeling opnames’

De invoering van een eigen bijdrage in 2012 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft geleid tot verdubbeling van het aantal gedwongen opnames. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en GGZ inGeest in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen, dat woensdag gepubliceerd is.

In 2012 werd een eigen bijdrage ingevoerd voor de ggz met als doel de zorgkosten in de hand te houden. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal patiënten inderdaad daalde met 13 procent, hetgeen naar schatting voor 57.000 minder behandeltrajecten zorgde en een besparing van 70 miljoen euro opleverde.

Maar het aantal gedwongen behandelingen steeg juist explosief, omdat tegelijkertijd ook mensen met een ernstige psychische aandoening, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis, wegbleven. Hierdoor is het grootste deel van de besparing teniet gedaan. De kosten voor gedwongen opnamen en acute zorg stegen met 82 miljoen euro.

De onderzoekers stellen dat eigen betalingen in de zorg effectief kunnen zijn maar dat ze ongewenste bijwerkingen kunnen hebben, zoals het te lang mijden van zorg. VUmc-hoogleraar Aartjan Beekman, één van de onderzoekers, pleit ervoor de financiële drempels weer weg te nemen.

De Stichting Sensoor, een telefonische hulpdienst waar mensen terecht kunnen met acute psychische problemen, liet woensdag weten dat het het grote aantal hulpvragen niet meer aankan. De oplopende wachttijden hebben geleid tot een stijging van 10 procent meer telefonische hulpvragen. Jaarlijks krijgen in Nederland 800.000 mensen hulp voor psychische klachten. Nederland geeft binnen Europa verhoudingsgewijs meer uit aan ggz dan andere landen.