Nederlandse ambassadeur niet welkom in Suriname

Het is niet bekend waarom de regering in Paramaribo de diplomaat de toegang tot het land ontzegt.

Vertrekkend ambassadeur Noorman met president Bouterse.
Vertrekkend ambassadeur Noorman met president Bouterse. Foto Pieter van Maele/ANP

De nieuwe Nederlandse ambassadeur Anne van Leeuwen is niet welkom in Suriname. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van het Surinaamse Starnieuws. Van Leeuwen krijgt geen accreditatie om het land te betreden. Waarom dit zo is, is nog niet bekend.

Van Leeuwen is de opvolger van Ernst Noorman, die donderdag na drie jaar op de post afscheid heeft genomen als ambassadeur namens Nederland in het Zuid-Amerikaanse land. De Nederlandse regering heeft inmiddels ingestemd met de keuze voor zijn opvolger. De kwestie wordt momenteel onderzocht, stelt een woordvoerder namens Buitenlandse Zaken.

Volgens de NOS, dat zich baseert op bronnen binnen het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken, zou de weigering te maken hebben met de recente Nederlandse inmenging bij lokale aangelegenheden in de voormalig kolonie. Nederland trok in 2012 de ambassadeur terug uit Suriname nadat het parlement een gewijzigde Amnestiewet aannam.

Van Leeuwen was in de jaren negentig diplomaat in Suriname en werkte toen onder meer op de ambassade in Paramaribo. Hij werkte ook in Jakarta (Indonesië) en was vanaf 2013 consul in het Canadese Toronto.