Kabinet ziet niets in verbod op in beeld brengen agenten

De Kamer verzocht het kabinet vorig jaar om nieuwe regels.

foto ANP/beeldbewerking NRC

Het kabinet voelt niets voor een verbod op het in beeld brengen van agenten. Dat schrijft demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar december nam de Tweede Kamer een motie aan van toenmalig Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) waarin om nieuwe regels over het in beeld brengen van agenten werd gevraagd. In de motie werd het kabinet opgeroepen te zorgen dat “agenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden”. De motie was onder meer een reactie op ‘treitervlogs’, waarin vloggers politieagenten belachelijk maken.

‘Blurgebod’

Volgens Blok is een zogeheten ‘blurgebod’ echter onwenselijk. Kwaadwillenden zullen er niet door worden tegengehouden en daarnaast moeten agenten er volgens Blok rekening mee houden dat ze herkenbaar in beeld kunnen komen. Om die reden is omgang met sociale media tegenwoordig ook onderdeel van de politieopleiding en krijgen ervaren agenten speciale trainingen.

Lees ook: Een opiniestuk over de motie: ‘Een agent moet gezien willen worden’

Daarnaast biedt de huidige wetgeving volgens de minister voldoende mogelijkheden om mensen die agenten moedwillig willen beschimpen te vervolgen. Als beelden in het geheim zijn gemaakt of als de inhoud van de beelden beledigend of bedreigend is, kan iemand strafrechtelijk vervolgd worden. Daarnaast wijst Blok op de mogelijkheid bij platforms als YouTube melding te maken van een beledigende video, waarna deze wordt verwijderd.

Journalistenvakbond NVJ sprak zich in december al uit tegen een verbod op het in beeld brengen van agenten. Volgens de NVJ zou zo’n verbod het werk van journalisten belemmeren en agenten een geprivilegieerde positie geven ten aanzien van gewone burgers.

Sociale media door politie

In zijn brief gaat Blok ook in op het gebruik van sociale media door politieagenten zelf. De toepassing daarvan is niet onomstreden: in het verleden raakten agenten meermaals in opspraak na het plaatsen van herkenbare beelden van verdachten op Facebook of Twitter. In principe kan het verspreiden van beelden volgens Blok goed zijn: het helpt de politie bij opsporing en voorlichting. Een landelijk beleid hiervoor ontbreekt, maar wel is intern vastgelegd dat personen op de foto’s en video’s onherkenbaar in beeld moeten worden gebracht. Politieagenten hebben hiervoor inmiddels een app op hun telefoon om te kunnen blurren.

Lees ook: Een opiniestuk over twitterende agenten: Agent, u twittert zelf ook dom

In Rotterdam loopt op dit moment een pilot waarbij politieagenten meer beeldmateriaal via sociale media verspreiden, om burgers beter voor te lichten over het politiewerk. Ook die proef is niet onomstreden: vorige week nog leidde een tweet met een foto van een dakloze man van een politieagent op Twitter tot ophef. Begin dit jaar was een soortgelijke tweet aanleiding voor een debat in de Rotterdamse gemeenteraad. De pilot zal na afloop geëvalueerd worden, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.