Iraanse ambassadeur moet Koeweit verlaten vanwege spionage

Het volgt op een uitspraak van het Hogergerechtshof over spionage-activiteiten voor Iran en Hezbollah.

De Iraanse ambassade in Koeweit.
De Iraanse ambassade in Koeweit. Foto Yasser Al-Zayyat/ AFP

Koeweit heeft de Iraanse ambassadeur en veertien andere diplomaten 45 dagen de tijd gegeven om het land te verlaten. Ze worden in verband gebracht met “spionage en terreur” groeperingen, zo meldt persbureau Reuters op basis van regionale media.

Het Arabische land eist ook dat alle culturele en militaire activiteiten van Iran in het land worden stopgezet. Slechts vier diplomaten mogen in Koeweit blijven.

Spionage voor Iran en Hezbollah

Deze ongebruikelijke stap van Koeweit, dat vooral conflicten in de regio probeert te vermijden, volgt op een uitspraak van het Hogergerechtshof over een spionagezaak. Deze rechtszaak gaat terug tot 2015 toen de zogenoemde ‘Abadi groep’ werd opgerold. Bij huiszoekingen vond de politie wapens en explosieven.

Vorig jaar werden in totaal 23 mannen, onder wie één Iraanse en de rest Koeweiti, veroordeeld voor spionage-activiteiten voor Iran en de Libanese shi’itische beweging Hezbollah. Een persoon kreeg de doodstraf, de anderen lange gevangenisstraffen. Het Hooggerechtshof heeft de uitspraak voor de doodstraf vernietigd. Iran ontkent enige betrokkenheid bij de zaak en heeft een klacht ingediend bij de ambassade van Koeweit in Iran.

De vermeende spionagezaak heeft de sektarische spanningen in Koeweit verscherpt. Het land kent een grote shi’itische minderheid en is gelegen tussen aartsvijanden Iran (shi’itisch) en Saoedi-Arabië (soennitisch).

Koeweit bemiddelaar in crisis Qatar en Arabische wereld

Volgens Iran heeft Saoedi-Arabië met haar “interventionistische” politiek Koeweit onder druk gezet, zo meldt het Iraanse persbureau ISNA. De emir van Koeweit speelt een belangrijke rol als onafhankelijke bemiddelaar in de diplomatieke crisis tussen Qatar en een aantal Arabische landen waaronder Saoedi-Arabië.

Lees ook: Lokten Emiraten crisis rond Qatar uit?

Begin deze week kwam naar buiten dat de Verenigde Arabische Emiraten de crisis zou hebben uitgelokt door de emir van Qatar gefabriceerde uitspraken in de mond te leggen.