‘Romantisch incorrecte’ film mag in India alsnog in première

Lipstick Under My Burkha was lady oriented, de reden voor een verbod.
Lipstick Under My Burkha was lady oriented, de reden voor een verbod.

„Romantisch incorrect.” Met deze kwalificatie als argument werd de Bollywood-film Lipstick Under My Burkha zes maanden geleden verboden in India. De film gaat over vier hindoe- en moslimvrouwen die vrijheid zoeken binnen een patriarchale en conservatieve samenleving. Ze maken zich op, gaan uit, dansen, roken, drinken, verleiden, hebben seks – en eentje gaat op zwemles. Dat alles was romantisch incorrect, vooral omdat het verhaal werd verteld vanuit de positie van de vrouw (lady oriented), verklaarde de Central Board of Film Certification. Helemaal problematisch was een masturbatiescène van een oudere vrouw – een scène die overigens niet verder gaat dan een vrouw die haar hand onder de dekens op en neer beweegt en in de andere hand een boek vasthoudt.

De Central Board of Film Certification in India valt vaker over films waarin vrouwen centraal staan. Vorige zomer kwam de film The Other Love Story, over een lesbische liefde, in opspraak. Deze film haalde de zalen nooit, maar kwam via crowdfunding wel terecht op internet.

Vrouwenrollen in Indiase films zijn er alleen om de man meer diepte te geven, vertelt Konkora Shen Sharma, die in de film meespeelt, tegenover de BBC. De regisseur van Lipstick Under My Burkha, Alankrita Shrivastava, bevestigt dit. De film moet wat haar betreft tonen dat vrouwen meer zijn dan iets waar je je eigen identiteit op kan bouwen.

Belangrijker is wat haar betreft dat in een land waar zoveel vrouwen worden mishandeld er meer verhalen verteld worden vanuit het perspectief van de vrouw. „Als je een samenleving hebt waar 50 procent van de bevolking de mond wordt gesnoerd, is er iets mis met je samenleving.”

Shrivastava en haar team bonden met succes de strijd aan met de censuurraad. Zo pasten ze het promotiefilmpje aan. In plaats van de film „de meest controversiële van het jaar” te noemen en seksscènes te tonen, laat de trailer nu iets bravere beelden zien: lipstick stelen, zwemles, een verliefd telefoontje en een sobere zoenscène. Aan de film zelf hoefde niets te worden veranderd: vrijdag gaat hij alsnog in première.