Illegaal Rif-protest gaat gewoon door in Al-Hoceima

Marokko Op hun traditionele onafhankelijkheidsdag gingen de Riffijnen de straat op om vrijlating hun leiders te eisen.

Demonstranten in Al-Hoceina.
Demonstranten in Al-Hoceina. Foto Reuters

Marokkaanse ordetroepen hebben op donderdagavond tevergeefs een illegaal protest in de havenstad Al-Hoceima proberen tegen te houden. Aan het begin van de avond gingen de Riffijnen tegen de orders van de politie toch massaal de straat op waarna het in verschillende buurten tot enkele harde confrontaties kwam. Zelfs met de inzet van traangas was de woedende menigte bijna niet te stoppen. Er is een onbekend aantal gewonden gevallen.

Het protest van 20 juli was twee maanden geleden al aangekondigd door de leider van de volksbeweging Nasser Zafzafi. Deze datum geldt als een feestdag voor de Riffijnen omdat op 20 juli 1921 de Spanjaarden werden verslagen waarna een republiek werd uitgeroepen. Het was de bedoeling dat de inwoners van Al-Hoceima samen met Europese Riffijnen verbeteringen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid voor het gebied zouden eisen. Maar na de arrestatie eind mei van Zafzafi en honderden andere activisten werd nu allereerst hun vrijlating gelast.

Lees ook: Riffijnse spanning is ook hier voelbaar

De Marokkaanse autoriteiten probeerden de voorbije dagen alles in het werk te stellen om een nieuwe grote demonstratie in het Rifgebied te verbieden. Begin deze week maakten de autoriteiten al bekend dat er geen vergunning zou worden verleend. In aanloop naar de demonstratie werden een aantal activisten opgepakt. De Marokkaanse overheid gebruikte een enorme troepenmacht om de stad op de 20ste juli af te sluiten. Vrijwel alle toegangswegen werden afgesloten om de komst van Riffijnen uit omliggende plaatsen te verhinderen.

Foto Reuters
Foto Reuters

De toegang tot het centraal gelegen Mohammed VI Plein, dat de voorbije maanden vaker het decor van protest was en waar vishandelaar Moshin Fikri op 28 oktober 2016 de dood vond, werd volledig afgesloten. Ook werd geprobeerd het telefoonverkeer en internetgebruik te verhinderen. Aan het begin van de avond gingen mensen in talloze wijken de straat op. Andere schreeuwden vanaf de daken leuzen als: ‘Leve de Rif’ en ‘Leve het volk’.

Lees ook het interview met de vader van de Rif-protestleider Ahmed Zafzafi: ‘Nasser was altijd al een vechtertje’

Op verschillende plaatsen werden menigtes met traangasgranaten uiteen gejaagd en voerde de politie charges uit. De activisten hebben aangekondigd door te zullen gaan met de protesten totdat de gevangenen worden vrijgelaten en hun eisen worden ingewilligd.