Geweldsescalatie in de Donbas: negen doden

Bij een aanval van pro-Russische separatisten zijn het afgelopen etmaal negen Oekraïense soldaten omgekomen.

Een vrouw loopt onder een billboard door van separatistleider Aleksandr Zachartsjenko in Donetsk.
Een vrouw loopt onder een billboard door van separatistleider Aleksandr Zachartsjenko in Donetsk. Foto John MacDougal/AFP

In Oost-Oekraïne zijn het afgelopen etmaal negen Oekraïense soldaten omgekomen en zes gewond geraakt. Dat meldde woordvoerder Andrii Lysenko van het Oekraïense ministerie van Defensie donderdag.

Volgens de woordvoerder zouden pro-Russische separatisten tenminste veertien aanvallen hebben gepleegd op posities van het Oekraïense leger. De aanvallen vonden plaats rond de contactzone nabij de stadjes Krasnohorivka, Avdiivka en Mariinka. In tenminste acht gevallen zou gebruik zijn gemaakt van zware wapens, onder het Minsk-vredesakkoord verboden.

Sinds begin van dit jaar zijn tenminste 120 Oekraïense soldaten om het leven gekomen in de antiterroristische operatie (ATO) van het Oekraïense leger, zo meldde het ministerie van Defensie vorige maand. Dat brengt de teller nu op tenminste 129.

Klein Rusland

Eerder deze week riep separatistleider Aleksandr Zachartsjenko van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk (DNR) eenzijdig de nieuwe staat ‘Malorossija’ (klein Rusland) uit, dat het grootste deel van het Oekraïense grondgebied zou moeten beslaan. Bronnen rond het Kremlin stelden tegenover de Russische krant RBK dat het project was geïnitieerd zonder medeweten van de Russische regering.

Lees ook: Oekraïense separatisten roepen eigen staat uit

Brussel eiste donderdag dat Rusland zich openlijk distantieert van Zachartsjenko’s project. „Recente verklaringen en provocatieve retoriek van de zogenaamde leiders van bepaalde gebieden van de regio’s Donetsk en Loehansk, die momenteel niet onder controle staan van de regering, staan haaks op de doelen van de Minsk-akkoorden”, aldus een woordvoerder van de EU missie in Kiev.