EU onderschept veel meer Chinese namaak

Het aantal in beslag genomen nagemaakte merkproducten uit China verdubbelde tot ruim 25 miljoen.

De Chinese webshop AliExpress, waarop veel nepproducten te koop zijn.
De Chinese webshop AliExpress, waarop veel nepproducten te koop zijn. Foto Koen van Weel/ANP

Douaniers van EU-lidstaten hebben in 2016 twee keer zo veel vervalste merkproducten uit China in beslag genomen als het jaar ervoor. Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

Vorig jaar ging het om ruim 25 miljoen vervalste spullen, zoals nepmerkkleding en -cosmetica. Dat was 80 procent van het geheel. In 2015 was dat nog 40 procent. De Europese douanediensten onderschepten toen 12,5 miljoen Chinese namaakproducten. Bij de cijfers over beide jaren is Hong Kong, dat bij China hoort maar economisch erg verschilt van het moederland, niet meegerekend.

Vooral namaakspeelgoed (5,6 miljoen stuks) uit China eindigde vorig jaar vaak in handen van Europese douaniers. Ook sigaretten (4,6 miljoen) en voedingswaren (4,4 miljoen) werden vaak onderschept. Opvallend is ook dat nepkantoorartikelen uit China blijkbaar gretig aftrek vinden in de EU: die werden een half miljoen keer in beslag genomen.

De handel in nepproducten heeft in China al jarenlang een gigantische omvang. In het verleden bleken vindingrijke Chinese ondernemers zelfs nagenoeg perfecte kopieën van Ikea’s en Apple Stores te hebben gemaakt. Tegenwoordig zijn er veel spotgoedkope vervalsingen te koop op webwinkels als AliExpress, dat ook steeds meer klanten heeft in Europa.

Zwarte lijst

De Chinese regering bestrijdt de namaak sinds 2001, toen het land toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie. Dat lijkt nog niet echt te lukken. Eind vorig jaar zette de Amerikaanse regering Alibaba, het moederbedrijf van AliExpress, op een zwarte lijst met webshops die in nagemaakte merkproducten handelen. Ter verdediging voerde Alibaba-baas Jack Ma aan dat nepproducten vaak “van betere kwaliteit en prijs zijn dan de echte namen”.

Lees ook: Spotgoedkope spullen uit China halen; te mooi om waar te zijn?

Het totale aantal nepproducten dat in de EU in beslag werd genomen, bleef vorig jaar ongeveer gelijk. Douanediensten confisqueerden ruim 41 miljoen producten, ter waarde van zo’n 670 miljoen euro. Een jaar eerder waren het 40 miljoen producten, die bij elkaar ongeveer 640 miljoen kostten.