Duitsland scherpt reisadvies naar Turkije aan

Dat doet Duitsland nadat Turkije meerdere burgers heeft opgepakt. Uit voorzorg zouden Duitsers zich voor elke reis naar Turkije bij de ambassade moeten melden.

Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel maakte de maatregel tijdens een persconferentie bekend.
Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel maakte de maatregel tijdens een persconferentie bekend. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Duitsland heeft het reisadvies voor zijn burgers naar Turkije aangescherpt. Dat heeft minister Gabriel van Buitenlandse Zaken gezegd, meldt persbureau AP. Duitsers wordt aangeraden extra voorzichtig te zijn en te allen tijde vooraf te melden bij de ambassade of het consulaat dat ze een bezoek aan Turkije brengen, ook al is het maar voor een paar dagen.

De reden om het reisadvies aan te scherpen is het opsluiten van enkele Duitsers in Turkije. De arrestatie van Peter Steudtner, een mensenrechtenactivist, op onduidelijke gronden, heeft volgens Gabriel aangetoond dat elke Duitse burger iets soortgelijks kan overkomen.

Steudtner werd op 5 juli samen met onder meer de directeur van de Turkse afdeling van Amnesty International opgepakt. De Turks-Duitse journalist Deniz Yücel van Die Welt werd in februari opgepakt en zit nog altijd vast.

Consulaire hulp werd in meerdere gevallen van vastzittende Duitsers in Turkije geweigerd, staat in het aangepaste reisadvies. Gabriel zei ook dat de overheid niet meer kan garanderen dat het veilig is in Turkije te investeren, omdat er “wettelijke veiligheid” ontbreekt.

Op de achtergrond speelt mee dat Duitsland bang is dat Turkije vastzittende burgers wil gebruiken als ruilmiddel. Na de mislukte coup vorig jaar hebben meerdere Turken asiel aangevraagd in Duitsland. Ze worden door Turkije verdacht van banden met de Gülen-beweging die volgens Turkije achter de couppoging zit.