De vrouwelijke superheld is schattig en emotioneel

The Pudding analyseerde 34.476 helden en ontdekte dat van gelijkheid tussen man en vrouw nog geen sprake is.

Foto Warner Bros.

Dat de première van Wonder Woman vorige maand een storm aan Twitterposts, opiniestukken en podcasts teweeg bracht, lag niet aan de glimmende gouden waarheidslasso van de hoofdpersoon. Aan superhelden en hun gadgets zijn we wel gewend geraakt.

Nee, alle rumoer kwam door wie die hoofdpersoon is. Wonder Woman is het eerste vrouwelijke heldenpersonage sinds tijden dat de hoofdrol speelt in haar eigen film. Een grote feministische triomf, klonk het alom. NRC-recensent Dana Linssen beschreef waarom:

“Ze is een mainstream personage dat subtiel het genderperspectief van de filmgeschiedenis ondermijnt door wie ze zelf is en niet door hoe ze zich door anderen laat definiëren. En daar bovenop: omdat ze alles kan wat mannelijke superhelden kunnen, maar dan beter. En speelser. En eleganter.”

Maar dat ook in superheldenland één feministische zwaluw nog geen zomer maakt, laten de datajournalisten van The Pudding zien. De website gooide alle 34.476 personages uit de stripboeken van Marvel en DC op een hoop en onderzocht de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke karakters. Van gelijkheid blijkt allerminst sprake.

Lees ook: Zelfs als ze halfnaakt rondrent is ze een feministisch icoon

Neem de super powers van de helden. Op dat gebied domineren de stereotypes: waar mannelijke helden vooral uitblinken als het gaat om kracht en gadgets, vallen hun vrouwelijke collega’s op doordat ze bijvoorbeeld goed met emoties kunnen omgaan. Superheldinnen kunnen hun ranke, schaars geklede lichamen ook behendiger in bochten wringen.

Stoere namen

Vrouwelijke striphelden worden daarnaast vaker dan mannen opgezadeld met enigszins schattige, kinderlijke namen. De Liberty Girls, Spider-Girls en Squirrel Girls van de stripheldenwereld zijn aanzienlijk talrijker dan de Leather Boys en de Invisible Ape Boys. Aan de andere kant stikt het in stripboeken van de masculiene namen als Cryonic Man en Phantom Spaceman. Tegelijkertijd is het hard zoeken naar vrouwelijke helden met vergelijkbare stoere namen - Wonder Woman is een uitzondering.

Afbeelding The Pudding

Een uitzondering die een vervolg krijgt, dat wel. Regisseur Patty Jenkins werkt al aan het script voor Wonder Woman 2. Bovendien krijgt Wonder Woman gezelschap: er komt ook een film over Batgirl. Of Batman daarin zijn opwachting maakt - met zijn gespierde torso en macho Batmobile - is nog niet bekend.