Corrupte douaniers Schiphol krijgen 7 en 3,5 jaar cel

Twee douaniers zijn veroordeeld voor cocaïnesmokkel en corruptie.

Foto Koen van Weel/ANP

De rechtbank in Haarlem heeft woensdag twee douaniers veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 7 en 3,5 jaar voor cocaïnesmokkel en corruptie. Het Openbaar Ministerie had vorige maand celstraffen van acht en zeven jaar geëist.

Het tweetal, de 34-jarige Angelique van Z. uit Haarlem en de 50-jarige Paul van de W. uit Purmerend, liet zich omkopen om drugs vanuit Zuid-Amerika via Schiphol het land in te krijgen. Op de dagen dat de drugs werden afgeleverd zorgden de twee douaniers dat zij samen stonden ingeroosterd. Op die manier hebben zij in 2015 zeker 8 kilo cocaïne, verstopt in 96 flessen olijfolie, het land ingesmokkeld. In oktober van dat jaar werd de cocaïne in beslag genomen door de Koninklijke Marechaussee.

De verdachten troffen in 2015 voorbereidingen voor een transport van minstens 23 kilo cocaïne, dat vanuit Panama en Venezuela naar Nederland zou worden gesmokkeld. Dit transport kwam echter nooit aan, vermoedelijk omdat het onderweg werd geroofd.

Andere verdachten

Vier andere personen, die ervan werden verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie, hoorden vorige maand celstraffen tussen de 18 maanden en 8 jaar cel tegen zich eisen. Remon N. (46) uit Purmerend en Johan C. (60) uit Oostzaan werden veroordeeld tot respectievelijk zeven en zes jaar cel. N. en C. vormden volgens de rechter samen met douanier Van de W. een criminele organisatie. Van de W. betrok vervolgens zijn collega Van Z. bij de transporten, omdat zij het werkrooster bepaalde. Van Z. kreeg daarom een lagere straf dan de drie die de transporten voorbereidden.

De twee laatste verdachten kregen beiden een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van respectievelijk achttien maanden en een jaar. Zij speelden een minder grote rol bij de transporten. De politie kon via afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachten de zaak nauwgezet volgen.