Catering

Nu toch keuzevrijheid voor bewoners na conflict over maaltijden in serviceflat

Locatie van de ‘maaltijdrel’.
Locatie van de ‘maaltijdrel’. Foto ANP

Bewoners van de Groningse Vondelflat mogen voortaan zelf kiezen waar ze hun maaltijden bestellen. Dat is het resultaat van een overleg tussen de Groningse wethouder Ton Schroor en de raad van toezicht van de serviceflat. De gemeente Groningen meldt dat op haar website. Het besluit betekent het einde van een conflict dat een aantal – voornamelijk bejaarde – bewoners en de directie enkele weken in zijn greep hield.

Eind juni kwam naar buiten dat de directie twee bewoners voor de rechter wilde slepen omdat zij consequent weigerden maaltijden af te nemen van de vaste cateraar. Ze vonden het eten te vies, zeiden ze.

Volgens directeur Bernard Lugies was weigering echter geen optie. Een serviceflat betekende volgens hem dat je eten afneemt dat in je pakket zit – anders komt ‘het concept’ onder druk te staan, zoals hij het verwoordde aan het Dagblad van het Noorden. De directeur ontkende dat er sprake was van een contract met de cateraar dat een minimum aantal maaltijden vereiste, wat de bewoners vermoedden.

Uiteindelijk besloot de gemeente Groningen te bemiddelen en werd er een enquête afgenomen onder de bewoners. Daaruit bleek dat een significant deel van hen graag de eigen maaltijden kiest. Hoogstwaarschijnlijk komen er nu verschillende vaste cateraars waar de bewoners uit kunnen kiezen. (NRC)