Beursrecords bij techfondsen, krijgen we een nieuwe zeepbel?

Financiële markten Zeventien jaar na de dotcomcrisis slechten de techbedrijven de laatste beursrecords.

Foto REUTERS/Brendan McDermid

Amerikaans technologiebedrijven heersen op de aandelenmarkt. De beursgraadmeter met de 500 grootste technologiebedrijven kwam deze week voor het eerst boven de piek van maart 2000 uit – de maand waarin de internetzeepbel uiteenspatte.

Daarmee laat de technologiesector definitief de dotcomcrisis achter zich. De ontwikkeling is niet de van de laatste dagen. De Nasdaq-index, waarin meer dan 3.000 technologiebedrijven zijn opgenomen, passeerde in maart 2015 al zijn historische piek. Inmiddels staat deze barometer een kwart boven zijn hoogtepunt uit 2000. Nu is het ook de beurt aan de S&P 500 IT-index met de 500 grootste Amerikaanse techbedrijven.

Nadert de markt wederom het punt van oververhitting? Onder beleggers bestaat nog weinig vrees voor een nieuwe zeepbel. Daarvoor zijn de verschillen met zeventien jaar geleden te groot. Strekte een hoge burn rate – de snelheid waarmee internetbedrijven geld verbrasten – destijds tot aanbeveling, nu verdienen de meeste technologiebedrijven gewoon geld. Veel geld.

Miljardenoverschotten

Huidige techreuzen als Alphabet (Google), Apple en Facebook hebben uiterst lucratieve verdienmodellen ontwikkeld. Er komt veel meer geld binnen dan er aan investeringsmogelijkheden bestaat, waardoor de concerns miljardenoverschotten hebben. Vergelijk dat eens met de uitblinkers van eind jaren negentig. Toen leden zelfs grote internetbedrijven als Cisco, WorldCom en Qwest verliezen omdat er vooral geïnvesteerd werd in beloftes, terwijl de opbrengsten nog beperkt waren.

Lees ook: Zo bouw je een chipbedrijf van 47 miljard dollar

Bij de waardering van bedrijven wordt dikwijls gekeken naar de koers-winstverhouding. Hoeveel maal de winst is het bedrijf waard? Destijds golden oneindig hoge multiples door bescheiden of geen winsten en wel hoge aandelenkoersen. Nu gelden ratio’s van ruwweg twintigmaal de verwachte winst – geen uitzinnig hoge waarderingen.

Overigens zijn de records een Amerikaanse aangelegenheid. De Dow Jones-index staat alweer meer dan 50 procent hoger dan zijn piek van 2007. In Europa staan de meeste indices nog ver onder hun hoogtepunt uit 2000. De AEX-index sloot donderdag op 526 punten, een kwart lager dan zijn record uit september 2000.