Hersentumor vastgesteld bij senator McCain

De bloedklonter boven zijn linkeroog die onlangs werd verwijderd, blijkt te maken te hebben met een tumor.

Senator voor de staat Arizona John McCain.
Senator voor de staat Arizona John McCain. Foto Paul Morigi/AFP

Bij de Amerikaanse senator en voormalig presidentskandidaat John McCain is een tumor in de hersenen geconstateerd. Dat heeft een woordvoerder van de 80-jarige Republikein laten weten, meldt Reuters.

Onlangs werd de stemming in de Amerikaanse Senaat over de zorgwet die Obamacare moet vervangen opnieuw uitgesteld omdat McCain een operatie aan zijn schedel moest ondergaan. Bij McCain werd succesvol “een bloedklonter” boven zijn linkeroog verwijderd. Nu blijkt dat de vorming van de klonter te maken heeft met een tumor in de hersenen.

Vorige maand mocht McCain als lid van de Senate Intelligence Committee de ontslagen FBI-chef James Comey verhoren. McCain maakte toen een verwarde indruk. Toen werden er al zorgen geuit over de gezondheid van de senator, maar zelf weet hij zijn optreden aan het feit dat hij te laat naar bed was gegaan.

Steunbetuigingen

President Donald Trump liet in een verklaring weten dat hij hoopt dat McCain snel beter wordt:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Melania and I send our thoughts and prayers to Senator McCain, Cindy, and their entire family. Get well soon.
https://t.co/fONWVlmYyz

In 2008 was oorlogsveteraan McCain presidentskandidaat namens de Republikeinse Partij. Hij legde het toen af tegen Barack Obama. Ook de oud-president stak McCain via Twitter een hart onder de riem:

Twitter avatar BarackObama Barack Obama John McCain is an American hero & one of the bravest fighters I’ve ever known. Cancer doesn’t know what it’s up against. Give it hell, John.

Dertig jaar senator

McCain is sinds 1987 senator voor de staat Arizona. In november werd hij herkozen en mocht hij beginnen aan een zesde termijn.

Er werden in het verleden meerdere keren melanomen, een gevaarlijk type huidkanker, bij McCain verwijderd. Ook overleefde hij als gevechtspiloot in het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog martelingen in de ruim vijf jaar die hij in krijgsgevangenschap verkeerde.