Albanië gaat burgers informeren over slecht perspectief op asiel

De campagne moet het aantal Albanezen dat tevergeefs naar Nederland afreist doen verminderen.

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel.
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Foto Robin Utrecht/ANP

Albanië gaat burgers beter informeren over de slechte vooruitzichten op asiel wanneer zij naar de Europese Unie afreizen. Deze week gaat in Albanië een campagne van start. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie, dat bij de campagne samenwerkt met Albanië en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Veel Albanezen komen naar de EU in de hoop asiel en werk te kunnen vinden. Volgens het ministerie is hun besluit om naar de EU te gaan echter gebaseerd op onjuiste informatie die door mensensmokkelaars wordt verstrekt. Demissionair staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) hoopt dat met de campagne het aantal Albanese asielzoekers dat naar Nederland afreist om tevergeefs asiel aan te vragen, zal afnemen. In een verklaring zegt hij:

“Met deze campagne maken we duidelijk dat de reis naar Nederland voor illegaal werk of asiel kansloos en daarmee zinloos is. Voor asielzoekers uit Albanië is hier geen toekomst.”

Lees ook de reportage van NRC: Teruggestuurd naar het land zonder kansen

Het ministerie zegt tevreden te zijn over de samenwerking met Albanese autoriteiten op het gebied van migratie. Mede door de soepele samenwerking hebben sinds 2016 ongeveer 1.850 Albanezen Nederland verlaten. In 2017 ging het tot en met mei om 490 asielzoekers. Vorig jaar spraken Nederland en Albanië af dat asielzoekers ook met chartervluchten, groepsgewijs mogen worden uitgezet. Eerder gebeurde dat uitsluitend met lijnvluchten.

Het aantal Albanese asielaanvragen daalde de afgelopen maanden fors. Waar in heel 2016 1.700 Albanezen asiel aanvroegen, lag dit aantal halverwege 2017 op 230. Asielaanvragen uit Albanië worden vrijwel altijd afgewezen, omdat het land op de lijst met veilige landen staat.

Lees ook de reportage van NRC-verslaggever Sheila Kamerman, die meereisde naar Tirana: Mee met de uitzetvlucht naar Albanië