Vrouw die in minirok in Saoedi-Arabië liep vrijgelaten

De vrouw werd dinsdag aangehouden nadat een video waarin zij in minirok liep veel op internet was gedeeld.

Beeld ter illustratie. Vrouw loopt door het Saoedische Jeddah.
Beeld ter illustratie. Vrouw loopt door het Saoedische Jeddah. Foto Hasan Jamali / AP

De vrouw die in een veel gedeelde video te zien was terwijl zij in minirok door Saoedi-Arabië liep is zonder aanklacht vrijgelaten. Dat heeft de Saoedische politie woensdag laten weten, meldt persbureau Reuters. De vrouw, die zich niet aan de strikte kledingvoorschriften had gehouden in het streng-islamitische land, werd dinsdag opgepakt.

De video van de vrouw met de onlinenaam ‘Khulood’ werd afgelopen weekend op Snapchat gezet. Te zien is hoe zij door het verlaten oude centrum van het Saoedische dorp Ushaiger loopt - waarbij zij zich lachend omdraait naar de camera. De video werd veel gedeeld en kreeg flink wat steunbetuigingen op social media. Conservatieve moslims spraken er juist schande van.

Bekijk de video hier:

Bedekte kleding

In het koninkrijk, dat het wahhabisme aanhangt, mogen vrouwen alleen met bedekt gelaat en lichaam de straat op. Door zonder hoofddoek en met zowel ontblote armen, buik als benen naar buiten te gaan, overtrad de vrouw diverse kledingvoorschriften. De video duurt zes seconden. De vrouw komt in het filmpje niet aan het woord.

De naam van de vrouw is niet vrijgegeven. Volgens Saoedi-Arabië is ze enkele uren ondervraagd en vrijgelaten. Volgens de Saoediërs is de video zonder medeweten van de vrouw op internet gezet.

Vrouwen hebben in Saoedi-Arabië veel minder rechten dan mannen. Zij mogen niet zelfstandig reizen of autorijden.