Twitter leeft mee met bewakingsrobot die in fontein valt

De K5-bewakingsrobot viel maandag in een fontein van een winkelcentrum in Washington D.C. Hij kreeg meteen fans.

De K5 en zijn kleinere broertje de K3.
De K5 en zijn kleinere broertje de K3. Schermafbeelding video Knightscope.

De K5-bewakingsrobot of ‘Autonomous Data Machine’ zoals hij officieel heet, kan heel veel: hij is uitgerust met een camera, een microfoon, sensoren voor hitte, luchtkwaliteit en lasers. En hij kan zich voortbewegen met 29 kilometer per uur. Een ding kan hij alleen nog niet: zwemmen.

De anderhalve meter grote bewakingsrobot, ontwikkeld door een startup in Silicon Valley, rolde maandag van een trap in een winkelcentrum in Washington D.C. en belandde vervolgens in een fontein. Foto’s van de eivormige robot, die veel weg heeft van R2-D2 uit Star Wars, werden veel gedeeld op Twitter.

Het was dan ook een aandoenlijk gezicht zoals K5 op zijn zij in het water lag.

Twitter avatar SparkleOps ✨💖 Sparkle Ops 💖✨ It’s ok security robot. It’s a stressful job, we’ve all been there. https://t.co/LQbnntbCRm
Twitter avatar WhittyMike WhittyMike ن @bilalfarooqui The Early Model Daleks always had trouble with stairs… https://t.co/C703LEazya

Er werd gegrapt dat het een kamikaze-actie van K5 was die uit wanhoop over zijn baan het water in zou zijn gesprongen:

De bewakingsrobot, die in 2013 op de markt kwam, wordt in de VS gebruikt om winkelcentra, scholen en straten te surveilleren en verdachte bewegingen aan de politie door te geven. Al lokte de robot ook juist een gewelddadige reactie uit door zijn aanwezigheid.

De robot is ook in staat tot gezichtsherkenning, kan ongezien foto’s maken en kan 1.500 nummerplaten per minuut scannen. De vrees is dat dit kan leiden tot privacyschending en K5 is dan ook niet onomstreden. Ook reed de 136 kilo zware K5 vorig jaar een keer over de voet van een peuter.

Knightscope, de maker van de robot reageerde overigens met humor op de falende K5:

Twitter avatar iKnightscope Knightscope @gregpinelo @gmmb Security robot, yes. Submarine robot, no. Got it. - K5

Nog geen duikbootrobot dus. Maar de K5 is nog een betaversie. Wie weet valt er nog aan te sleutelen.