Turkije herschikt kabinet met oog op verkiezingen 2019

Nieuwe vicepremiers Met nieuwe mensen in het kabinet, hoopt Erdogan dat zijn AKP weer meer stemmen trekt bij de volgende verkiezingen.

President Erdogan tekent het document waarin de herschikking van zijn kabinet is vastgesteld, terwijl premier Yildirim toekijkt.
President Erdogan tekent het document waarin de herschikking van zijn kabinet is vastgesteld, terwijl premier Yildirim toekijkt. Foto AP

De Turkse premier Yildirim heeft woensdag een beperkte kabinetsherschikking aangekondigd, na overleg met president Erdogan in diens paleis. Het nieuwe kabinet telt vijf nieuwe gezichten, terwijl zes ministers veranderen van post. De herschikking was algemeen verwacht na het referendum over het presidentiële systeem in april.

De veranderingen zijn deels doorgevoerd met het oog op de verkiezingen van 2019. Erdogan was teleurgesteld over de uitslag van het referendum. Het ja-kamp wist slechts ternauwernood een meerderheid te behalen, ondanks de oneerlijke campagne. Bij zijn terugkeer als partijleider in mei zei Erdogan dat de AK-partij lijdt aan „metaalmoeheid”.

Zo lijkt Ahmet Esref Fakibaba aangesteld als minister van Landbouw met de volgende verkiezingen in gedachten. Hij is een invloedrijke tribale leider uit de provincie Sanliurfa. Ook was hij burgemeester van de gelijknamige stad, waarna hij als onafhankelijke kandidaat in het parlement kwam. Fakibaba moet de stemmen die bij het referendum verloren zijn gegaan, terugwinnen in 2019.

In dat verband is ook de aanstelling van Abdulhamit Gül als minister van Justitie interessant. Uit een recente opiniepeiling van de regerende AK-partij blijkt dat 50 procent van de ondervraagden niet gelooft dat er gerechtigheid is in Turkije. De Mars voor Gerechtigheid van oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu werd gesteund door 10 procent van de AKP-stemmers.

Demotie voor vicepremier

Vier van de vijf vicepremiers zijn vervangen, onder wie Numan Kurtulmus. Hij was de invloedrijkste vicepremier en de belangrijkste woordvoerder van de regering. Dat hij nu benoemd is tot minister van Cultuur en Toerisme kan worden gezien als een demotie. Voor welke overheidsorganisaties die nieuwe vicepremiers verantwoordelijk worden, is nog niet duidelijk.

Tegen de verwachtingen in blijft het economische team grotendeels intact. Mehmet Simsek is de enige vicepremier die niet is vervangen. Hij is verantwoordelijk voor het economische beleid en geniet breed respect van buitenlandse investeerders. De verwachting is dat Simsek zich bezig gaat houden met de geplande economische hervormingen. Ook de ministers van Financiën en Economische Zaken blijven aan, terwijl die laatste onder vuur lag van investeerders.

Opmerkelijk genoeg zijn enkele gezichten in het nieuwe kabinet nog niet zo lang lid van de AKP. Ze hebben Erdogan voorheen fel bekritiseerd. Hun aanstelling leidt volgens insiders in Ankara tot onvrede onder AKP’ers, die zich afvragen waarom Erdogan niet zijn eigen mensen benoemt.

De ministers van Europese Zaken en Buitenlandse Zaken blijven op hun post. Dus in de Turkse opstelling jegens Europa zijn geen grote veranderingen te verwachten.