Topman AkzoNobel Ton Büchner legt functie neer

De bestuursvoorzitter van de verffabrikant moet stoppen wegens gezondheidsredenen. Büchner heeft de functie sinds 2012 vervuld.

Ton Buchner, CEO van AkzoNobel.
Ton Buchner, CEO van AkzoNobel. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ton Büchner stapt per direct op als bestuursvoorzitter van AkzoNobel wegens gezondheidsredenen. Dat heeft het bedrijf woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

De 52-jarige Büchner wordt opgevolgd door de Belg Thierry Vanlancker, die aan het hoofd stond van de chemiedivisie van AkzoNobel. Over het neerleggen van zijn functie zegt Büchner:

“Het was voor mij een bijzonder moeilijk besluit om te nemen, maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid zijn.”

Büchner volgde in 2012 Hans Wijers op als bestuursvoorzitter van de verf- en chemiefabrikant. Het bedrijf zegt dat de topman “een solide operationele en financiële basis” heeft gelegd. Eerder dit jaar lukte het Büchner een overname door PPG af te wenden.

Lees ook: Techneut met een duidelijk strijdplan

Vanlancker werkt sinds 2016 voor AkzoNobel. Büchner noemt zijn opvolger een “waardevolle toevoeging” en “goed in staat om AkzoNobel verder te brengen”.

Eerder burn-out

AkzoNobel zegt niet wat voor gezondheidsproblemen Büchner heeft. Vijf maanden na zijn aantreden als bestuursvoorzitter moest de topman met verlof vanwege een burn-out. De koers van AkzoNobel daalde toen met 5,5 procent.