TMG weet puzzeldochter snel te verkopen

Media TMG heeft een koper gevonden voor Keesing, bekend van de Denksport-puzzelboekjes. Investeerder Ergon koopt 70 procent.

Mediahuis, dat TMG recentelijk overnam, wilde af van de puzzeltak.
Mediahuis, dat TMG recentelijk overnam, wilde af van de puzzeltak. Foto Getty

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft met de Vlaamse investeerder Ergon een koper gevonden voor puzzeldochter Keesing. Het bedrijfsonderdeel wordt voor 150 miljoen euro ondergebracht in een samenwerkingsverband. TMG neemt daarin een belang van dertig procent.

Keesing, volgens TMG de Europese puzzelmarktleider, is onder meer bekend van de Denksport-boekjes. Ook heeft de uitgeverij de puzzeltitels 10 voor Taal en Jan Meulendijks in het assortiment.

Ergon is een investeringsmaatschappij die actief is in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Geen verrassing

De verkoop van het puzzelonderdeel moet binnen twee maanden zijn afgerond. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf behoudt via een zetel in de raad van commissarissen wel enige invloed bij de uitgeverij.

Het was al enige tijd bekend dat de nieuwe eigenaar van TMG, het Belgische Mediahuis, af wilde van de puzzeltak. Dit onderdeel werd dan ook meteen in de etalage gezet nadat de Vlamingen eind juni de overname van TMG afrondden. Dat gebeurde na een lange strijd met John de Mols Talpa.

Het Financieele Dagblad meldde maandag op basis van bronnen dat verschillende andere partijen, zoals private equity-huizen Parcom en Egeria, ook geïnteresseerd waren in Keesing. De verkoop, die nog wel moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is voor TMG een manier om snel geld in kas te krijgen. Met de opbrengsten van de verkoop wil het bedrijf bankleningen aflossen en financiële ruimte creëren voor nieuwe plannen.

Ook voor de kantoren van het concern, die ongeveer 80 miljoen euro moeten opbrengen, zou een koper worden gezocht. Vakblad Emerce meldde vorige maand tevens dat Mediahuis, eveneens eigenaar van NRC, in gesprek is met geïnteresseerden over de verkoop van NewsMedia, het bedrijf waar Dumpert en GeenStijl toe behoren.