Timmermans kondigt nieuwe stappen aan tegen Polen

Volgens de eurocommissaris vormen de wetswijzigingen die het land wil doorvoeren een dreiging voor de rechtsstaat.

Foto Frederick Florin/AFP

Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Commissie, heeft woensdag nieuwe stappen aangekondigd tegen Polen en de ,,systematische bedreiging” van de rechtsstaat daar. Aanleiding is een aantal nieuwe wetten die de Poolse regering grote invloed zou geven op de benoemingen van rechters. ,,Daarmee komt de rechtspraak in feite onder politieke controle”, zei Timmermans in Brussel.

De Commissie bekijkt nu of het een aantal ‘inbreukprocedures’ kan beginnen tegen Polen en of het een al lopende ‘rule of law-procedure’ kan uitbreiden. Die laatste procedure, die er in het uiterste geval toe kan leiden dat Polen zijn EU-stemrecht verliest, werd vorig jaar al ingezet naar aanleiding van een reeks besluiten rondom het Poolse Constitutionele Hof. De jongste kwestie draait vooral om twee andere instituties, het Hooggerechtshof en de Raad van de Rechtspraak.

Lees ook: Polen holt zijn democratie uit, wat kan de EU doen?

‘Artikel 7’, over het opschorten van het Poolse stemrecht, wordt met de nieuwe stappen van de Commissie volgens Timmermans een serieuze optie: ,,We komen heel dichtbij het moment dat we het gaan inroepen. Dit alles gezegd hebbende is onze hand nog steeds uitgereikt.”

Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Recent measures taken by the Polish authorities on the judicial system greatly amplify the threat to the Rule of Law in Poland
Twitter avatar TimmermansEU Frans Timmermans Under these reforms, judges would serve at the pleasure of the political leaders and be dependent upon them

De besluiten vallen formeel pas volgende week, omdat ze eerst nog door de juridische molen van de Commissie moeten, maar Timmermans liet er woensdag geen twijfel over bestaan dat deze stappen gezet zullen worden als de Poolse regering niet snel tot inkeer komt.