Tharukshan Selvam

Instanties boden te weinig hulp aan suïcidale tiener die zelfmoord pleegde

De hulp die is geboden aan de 15-jarige Heerlenaar Tharukshan Selvam, die in januari zelfmoord pleegde vanwege pesterijen op school, schoot tekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg.

De suïcidale Selvam werd in de kerstvakantie aan zijn lot overgelaten. Niemand hield contact met hem, mede omdat gedacht werd dat hulp kon wachten tot na de vakantie. Zeven weken eerder deed Selvam al een zelfmoordpoging, waarna diverse instanties waren ingeschakeld.

„Signalen die aanwezig waren, zijn door de professionals wel los van elkaar beschouwd en aangepakt, maar niet gezamenlijk geduid”, aldus de onderzoekers in het dinsdag verschenen rapport. „Als gevolg hiervan is niet met elkaar besproken wie betrokken bleef gedurende de vakantieperiode.” Ook hebben de professionals niet ‘integraal’ naar de jongen en zijn opvoedsituatie gekeken en evenmin met de ouders gesproken.

De familie ontdekte dat medeleerlingen misbruik maakten van zijn goedheid en hem lieten betalen in fastfoodrestaurants en winkels. Het geld kreeg Selvam nooit terug. Nadat de familie zijn pinpas in beslag nam, begonnen de pesterijen op school en via internet.

Eerder werd bekend dat er sinds 5 december 2016 contact was tussen enkele instanties en de familie, waarna dit dagelijks zo bleef tot 22 december. Er is daarnaast met de klas van Selvam gesproken over het pesten, zei Frank Schings, voorzitter van de directie van LVO Parkstad, waar de school van Selvam onder valt. „Toen werd de zorg ingeschakeld die nodig was.”

Volgens Schings hield Selvam de hulp zelf af en was het moeilijk een gesprek te voeren. Het contact stopte na de rapportuitreiking voor de vakantie. De andere instanties hadden op 28 december voor het laatst contact met Selvam. (NRC)

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl