Spaanse politie vindt drie gestolen doeken Francis Bacon terug

De Spaanse politie heeft drie van de vijf gestolen doeken van kunstschilder Francis Bacon teruggevonden. De schilderijen zijn naar schatting zo’n 25 miljoen euro waard.

Drie andere werken van Francis Bacon.
Drie andere werken van Francis Bacon. Pascal Guyot / AFP Photo

De Spaanse politie heeft drie van de vijf gestolen doeken van de Ierse kunstschilder Francis Bacon teruggevonden. De schilderijen werden in 2015 uit een privé-collectie in Madrid gestolen.

De drie doeken, eigendom van een vriend en erfgenaam van Bacon, zijn volgens Spaanse specialisten naar schatting 25 miljoen euro waard. In het onderzoek naar de diefstal heeft de Spaanse politie inmiddels tien mensen aangehouden. In januari werden al drie verdachten gearresteerd na huiszoekingen in Madrid.

Lees hier meer over de vijf gestolen doeken van Francis Bacon.

Het drietal zou deel uitmaken van een crimineel netwerk dat verantwoordelijk is voor inbraken door heel Spanje. In mei volgde de arrestatie van nog eens zeven verdachten. De zeven, van wie vermoed wordt dat ze het brein zijn achter de operatie, zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Professionele inbraak

Hoe de politie de schilderijen op het spoor kwam, is niet bekendgemaakt. Wel werden bij de huiszoeking onder andere een wapen, munitie, handboeken voor het kraken van kluizen, laserapparatuur en bewakingsuniform aangetroffen.

De doeken werden in juni 2015 gestolen toen de Spaanse vriend en erfgenaam van overleden Bacon zijn huis enkele uren verliet. De Spaanse politie vermoedde toen al dat het om een professionele inbraak ging. De dieven wisten het alarm te blokkeren en lieten geen vingerafdrukken in de woning achter. Naast de schilderijen werd ook een kluis met daarin juwelen en munten uit het huis ontvreemd. Waar de twee overige schilderijen zijn, is onbekend.