Saoedi-Arabië

Politie arresteert vrouw nadat ze in rok over straat liep

De Saoedische zedenpolitie heeft een jonge vrouw gearresteerd die zich niet aan de kledingvoorschriften van het land heeft gehouden. Aanleiding is een video die afgelopen weekend werd gedeeld op Snapchat. Daarop is te zien hoe een model, met de profielnaam ‘Khulood’, door het oude centrum van Ushaiger loopt, zonder hoofddoek, met ontblote benen en armen. Ongehoord in het islamitische land, waar vrouwen alleen in een bedekkend gewaad de straat op mogen. Conservatieve moslims zijn woedend. Anderen zagen het juist als een dappere actie om op te komen voor vrouwenrechten. Volgens de zedenpolitie is de vrouw schuldig aan het „disrespecteren en overtreden van de leer van Islam, en het overtreden van de gebruiken en tradities van Saoedi-Arabië”. De vrouw stelt dat de video buiten haar medeweten op haar Twitter-account was verschenen. (NRC)