Despacito staat op één. Welke hits werden het vaakst gestreamd?

Sinds woensdag is Despacito de meest gestreamde hit aller tijden. Maar welke andere nummers staan nog meer in die lijst?

Luis Fonsi (links) en Daddy Yankee tijdens een optreden in Florida, vorige maand.
Luis Fonsi (links) en Daddy Yankee tijdens een optreden in Florida, vorige maand. Foto Sergi Alexander/AFP

Hoe de tekst precies luidt weet bijna niemand, maar dat ene woord kan iedereen inmiddels hardop meezingen. Des-pa-cito, klinkt het dan fanatiek, gevolgd door een voorzichtig gemompel. Want of je nou radio luistert of streamt op internet, er is geen ontsnappen aan. Het nummer van Luis Fonsi en Daddy Yankee is onbetwist dé hit van deze zomer.

Volgens platenlabel Universal Latin is Despacito in korte tijd uitgegroeid tot de meest gestreamde plaat ooit. Zo’n 4,6 miljard keer is het nummer afgespeeld, sinds het in januari van dit jaar uitkwam, zo meldde het label woensdag. Universal komt tot die som door de cijfers van álle streamingdiensten en de kijkcijfers op YouTube bij elkaar op te tellen.

Maar welke hit was tot woensdag de meest gestreamde aller tijden? En welke andere nummers eindigen hoog in die ranglijst? NRC probeerde het sommetje van Universal zo goed mogelijk na te doen en berekende de gehele top tien. Heb je een beetje verstand van muziek? Doe de quiz hieronder (en lees pas daarna verder):


Origineel en remix samen

Overigens valt op de claim van Universal wel het een en ander aan te merken. Zo zijn er formeel twee versies van Despacito, het origineel en een remix met Justin Bieber. Universal voegt die twee voor het gemak even samen. Overigens geldt dat ook voor de nummer twee in de ranglijst. Sorry van Justin Bieber kent namelijk ook een ‘Latino Remix’.

Bovendien valt de bewering moeilijk te controleren: veel streamingdiensten stellen hun luistercijfers niet beschikbaar voor publiek. Alleen van Spotify en YouTube zijn ranglijsten terug te vinden. Maar dat zijn tegelijk ook de belangrijkste, want via beide platforms samen werd Despacito meer dan 4,2 miljard keer geluisterd.

Niet iedereen overal te horen

Een laatste kanttekening is dat niet elke hit op beide platforms een succes werd. One Dance van de Canadese rapper Drake is op Spotify bijvoorbeeld nog altijd de meest gestreamde nummer ooit, maar een clip van de hit uit 2015 is nooit gemaakt. Daardoor is de nummer één hit van Drake nooit veel bekeken op YouTube.

Het omgekeerde geldt voor Gangnam style van K-popartiest Psy. Dat nummer werd in 2012 een gigantisch succes en is de op drie na meest bekeken muziekvideo op YouTube ooit. Maar toen Psy zijn hit scoorde, had Spotify veel minder gebruikers dan nu. Bij de streamingdienst komt Gangnam style daarom niet eens in de top 2000 voor.

En dan tot slot: de volledige top tien

Nummer Titel Artiest Totaal
1 Despacito Luis Fonsi, Daddy Yankee, Justin Bieber 4,22 miljard
2 Sorry Justin Bieber 3,78 miljard
3 Shape of you Ed Sheeran 3,63 miljard
4 See you again Wiz Khalifa, Charlie Puth 3,42 miljard
5 Uptown funk Mark Ronson, Bruno Mars 3,15 miljard
6 Lean on Major Lazer, DJ Snake 3,03 miljard
7 Closer The Chainsmokers 3,00 miljard
8 Gangnam Style Psy 2,90 miljard
9 Bailando Enrique Iglesias, Descemer Bueno, Gente de Zona 2,64 miljard
10 Sugar Maroon 5 2,63 miljard