Oud-skispringer Roglic wint zeventiende etappe

Chris Froome behoudt de gele trui. Nummer 2 Fabio Aru verliest tijd.

De Sloveen Primoz Roglic van Team LottoNL-Jumbo.
De Sloveen Primoz Roglic van Team LottoNL-Jumbo. Foto Philippe Lopez/AFP

De Sloveen Primoz Roglic van Team Lotto-Jumbo is de winnaar van de zeventiende etappe in de Tour de France. De gele trui blijft in het bezit van Chris Froome. Nummer 2 van het klassement Fabio Aru verliest tijd.

Roglic, die tot voor kort skispringer was, is de eerste Sloveen ooit die een etappe weet te winnen in de Franse wielerronde.

De 183 kilometer lange rit tussen La Mure en Serre Chevalier leidde langs de legendarische cols de Croix de Fer, de Télégraphe en Galibier. Al vroeg in de koers zorgden valpartijen voor problemen. Groenetruidrager Marcel Kittel stapte bij de eerste beklimming van zijn fiets, nadat hij bij een valpartij verwondingen aan schouder en elleboog opliep. Zijn opgave zorgt ervoor dat Michael Matthews van Team Sunweb de groene trui nauwelijks mee kan ontgaan. De Australiër verzamelde ook woensdag nog wat punten in tussensprints.

De Franse president Emmanuel Macron bracht woensdag een bezoek aan de koers:

Lees ook: De laatste Tourweek is traditioneel de lijdensweek

Op zo’n 90 kilometer van de streep vormde zich een grote kopgroep met onder meer Bauke Mollema, die zondag na een prachtige solo de vijftiende etappe op zijn naam schreef. De groep bleef enige tijd op zo’n 3 minuten van het uitgedunde peloton. Mollema bepaalde het tempo bij de start van de beklimming van de Télégraphe en wist er enkele renners af te rijden.

Eenmaal op de Galibier barstte het vuurwerk los: de renners Primoz Roglic, Alberto Contador en Serge Pauwels wisten bij de kopgroep weg te rijden. Mathias Frank, Darwin Atapuma en Daniel Navarro sloten zich bij hen aan. De kopgroep viel al snel uit elkaar: Roglic reed weg en kon met anderhalve minuut voorsprong beginnen aan de afdaling van 28 kilometer tot de streep.

Klassementsrenners Barguil, Bardet, Froome en Uran wisten ondertussen nummer 2 Fabio Aru eraf te rijden en zetten de achtervolging op Roglic in, maar de Sloveen wist zijn voorsprong in de afdaling te behouden.