Opinie

Omarm je meningloosheid

Scholier Roos Kuiper moest een mening hebben over pluriformiteit. Die had ze niet. „Het kan geen kwaad te twijfelen.”

iStock

Een betoog over de multiculturele samenleving, de pluriforme maatschappij of een maatschappelijke kwestie: dat is de opdracht die ik kreeg. Ik werd flink met mijn neus op de feiten gedrukt, want ik bleek helemaal niets te weten over onze huidige maatschappij. Mijn betrokkenheid bij de multiculturele samenleving is vrijwel nul. Ik zit op een van de blankste scholen van Nederland, op een van de rijkste sporten en ik woon in een van de witste buurten van Leiden. Hoe kan ik ooit een stuk schrijven over iets waar ik niet betrokken bij ben? Maar toen realiseerde ik me: dat doen wel meer mensen.

Waarom moet iedereen overal een mening over hebben?

Tegenwoordig verkondigt iedereen overal zijn of haar ongezouten mening over zaken waar ze geen verstand van hebben. Over dingen waar ze niks mee te maken hebben. Aan mensen die daar helemaal niet op zitten te wachten. En dat is wel iets waar ik me over kan opwinden. Waarom moet iedereen overal een mening over hebben? En waarom, waarom proberen we iedereen om ons heen te overtuigen van ons eigen gelijk? Mag ik niet gewoon in zalige onwetendheid, meningloos, in het midden blijven staan, dat doet toch niemand kwaad?

Het is volgens mij de reden waarom wij in Nederland nooit iets voor elkaar krijgen. Om samen actie te kunnen ondernemen moeten we eerst naar elkaar lúísteren voordat we kunnen besluiten wat voor iedereen het beste is. Hoe kun je ooit van andere mensen verwachten dat zij naar jou luisteren wanneer jij niet naar hen luistert?

En vaak staan we nog aan dezelfde kant ook. Er wordt zoveel heen en weer geschreeuwd dat we niet eens meer doorhebben dat we aan dezelfde kant staan. We zijn zo hard bezig elkaar te overtuigen van één gedeelde mening, dat we geen stap vooruitkomen, terwijl we allemaal hetzelfde doel hebben: een zo goed mogelijk functionerende samenleving.

En daarnaast, waarom heeft iedereen overal een mening over? Ik kan toch niet de enige zijn die niet overal een standpunt over heeft, die niet overal verstand van heeft en zich graag van een mening onthoudt? Tegenwoordig lijkt iedereen in een debat een kant te kiezen, terwijl lang niet iedereen weet waar hij of zij het over heeft. Dit eeuwige kiezen van een kant veroorzaakt alleen maar tweedracht.

Mijn advies: omarm je meningloosheid. Nog nooit heeft iemand een terroristische daad gepleegd om anderen van zijn eigen besluiteloosheid te overtuigen. Het kan geen kwaad om af en toe eens te twijfelen.

De aanslagen in Manchester en Londen, de enorme aantallen vluchtelingen en de armoede in de sloppenwijken: allemaal voorbeelden van problemen in onze samenleving. We kunnen die problemen alleen samen oplossen. Om dit goed te kunnen doen moeten we eerst maar eens beginnen met naar elkaar leren luisteren.

Zodra we allemaal naar elkaar luisteren en durven toe te geven dat onze eigen mening ook niet altijd de beste is, pas dan gaan we in de goede richting.