Analyse

Nieuwe technologie betaalt zich uit

ASML

Beleggers positief
Beleggers positief

Chipmachinefabrikant ASML heeft een goed kwartaal achter de rug. De omzet steeg in het tweede kwartaal van 1,9 miljard naar 2,1 miljard euro, de nettowinst van 452 miljoen euro naar 466 miljoen euro. Met deze resultaten overtrof het de eigen verwachtingen. ASML zegt op koers te liggen om de omzet dit jaar met circa een kwart te laten stijgen, mede dankzij een sterke vraag vanuit de geheugenchipindustrie en aan stijgende verkopen van machines op basis van EUV-technologie.

De verkoop hiervan begint na een lastige aanloopperiode steeds beter te lopen. Met EUV (extreem ultraviolet laserlicht) kunnen patronen nog nauwkeuriger op chips worden geprojecteerd. Deze technologie drukt de productiekosten van chipmakers als Samsung en Intel. De ontwikkeling van deze nieuwe technologie was echter kostbaar en ASML moest vreemd vermogen aantrekken om een doorbraak te forceren. Van de EUV-lithografiemachines zijn er in het tweede kwartaal al 8 verkocht en met 27 bestellingen met een totale waarde van 2,8 miljard euro ziet het er goed uit voor 2017.