In beeld

Nederlands succes en drama in de Tour door de jaren heen

Van de etappewinst van Theo Middelkamp tot die van Bauke Mollema, van de val van Hennie Kuiper tot die van Bram de Groot. Een fototocht door de Nederlandse verhalen uit de Tour door de jaren heen.

Theo Middelkamp is de eerste Nederlander die een etappe in de Tour de France won. Op 14 juli 1936 wint hij de alpenrit naar Grenoble.
Wikimedia
De eerste Nederlander in de gele trui was Wim van Est in 1951. De dag erop volgde een memorabele val: als geletruidrager viel hij in een ravijn in de afdaling van de Col d'Aubisque. Bij zijn terugkeer naar Nederland toont hij de gele trui aan de douane in Roosendaal.
ANP
Ten huize van Cees Pellenaars worden de contracten van de Nederlandse deelnemers aan de Tour van 1952 getekend. V.l.n.r. Gerrit Voorting, Thijs Roks, Hein Van Breenen, Daan De Groot, Wim van Est, Hans Dekkers, Henk Faanhof en Cees Pellenaars.
ANP
Jan Nolten wint in Bordeaux de achtste etappe in de Tour de France van 1953.
ANP
De Tour de France van 1954 start in Amsterdam. Op de avond voor de Tour testen de Fransen Gilbert Bauvin, Roger Hassenforder en Raphaël Geminiani samen met Wim van Est de kwaliteit van de gele trui.
ANP
In de eerste etappe van Amsterdam naar Brasschaat rijdt het peloton onder meer langs het Kurhaus over de boulevard van Scheveningen.
ANP
1956: Na de vijftiende etappe van de Tour de France kwam de Nederlander Wout Wagtmans in het bezit van de gele trui. Op de foto ploegleider Pellenaars die met een glunderend gezicht Wagtmans in de gele trui helpt.
ANP
Huldiging van de Tour de France-ploeg van 1958: v.l.n.r.: Wim van Est, Piet van Est, Piet Damen, Jef Lahaye, Klaas Buchly, Piet de Jongh, Jaap Kersten, Martin van den Borgh, Gerrit Voorting.
ANP
Dat de Ronde van Frankrijk niet altijd even opwekkend is, toont deze foto wel aan. Cees van Espen is gevallen en kwam in een droge sloot terecht. Ploegleider Kees Pellenaars en een mecanicien zetten snel een nieuw wieltje in en Ceesje moet maar zien dat hij zijn achterstand goed zal maken (aldus het originele foto-onderschrift uit 1965).
ANP
1966: De ouders van Jan Janssen volgen de verrichtingen van hun zoon op televisie thuis in Nootdorp.
ANP
Jan Janssen, de eerste Nederlandse Tourwinnaar, in 1968.
ANP
Tour de France 4 juli 1971; Gerard Vianen verloor zijn fiets tijdens een massale valpartij kort voor de finish van de elfde etappe in Nevers, en loopt hij zonder fiets naar de streep.
ANP
1977: Joop Zoetmelk valt in de laatste bocht voor de finish van de etappe naar l'Alpe d'Huez. Hij werd vijfde.
ANP
Het einde van de Tour de France van 1978 voor Hennie Kuiper. In de afdaling van de Col du Granier komt hij ten val en breek zijn sleutelbeen.
ANP
1980: In Frankfurt wint de ploeg TI-Raleigh de ploegentijdrit. Gerrie Knetemann pakt geel, Jan Raas groen en Johan van de Velde de witte trui.
ANP
De Tourwinnaar van 1980: Joop Zoetemelk.
ANP
In 1981 wint Peter Winnen de etappe naar l'Alpe d'Huez en finisht in Parijs in de witte trui als beste jongere.
ANP
Gerrie Knetemann leidt een groep achterblijvers in de mist op de Col du Soulor op 15 juli 1982.
ANP
De Ronde van Frankrijk in 1983. Ontsnapping van Bert Oosterbosch (l) en Hennie Kuiper in de achtste etappe. Oosterbosch wint de etappe, Kuiper wordt tweede.
ANP
De Tour van 1988 is met acht etappeoverwinningen zeer succesvol voor Nederland. Steven Rooks wint de etappe van Morzine naar l'Alpe d'Huez en wint de bolletjestrui van het bergklassement.
ANP/AFP
De laatste Nederlander die de gele trui droeg was Erik Breukink na zijn winst in de eerste etappe van de Tour van 1989.
ANP
1998: BIj de eerste etappe in Dublin in Ierland is Erik Dekker negen kilometer voor de finish betrokken bij een valpartij.
ANP
1998: Michael Boogerd feliciteert ploeggenoot Leon van Bon na diens overwinning in de negende etappe in Pau.
Ed Oudenaarden/ANP
Eerste etappe Tour de France 2000: Michael Boogerd wacht op zijn beurt voor de tijdrit in Futuroscope.
Jasper Juinen/ANP
In de Tour van 2000 wint Erik Dekker maar liefst drie etappes: de achtste etappe naar Villeneuve-sur-Lot (foto), de elfde etappe naar Revel en de zeventiende etappe naar Lausanne. Ploeggenoot Leon van Bon wist de zesde etappe te winnen.
Jasper Juinen/ANP
De sfeer in de Rabobank ploeg is dat jaar dan ook opperbest Maarten den Bakker (R) en Michael Boogerd dollen wat op de wip in de speeltuin voor hun hotel in Courchevel op de tweede rustdag in de Tour de France.
Jasper Juinen/ANP
2001: Michael Boogerd rijdt zich warm onder toeziend oog van zijn begeleiders voor de Rabobankbus, voor een tijdrit van 61 kilometer.
Jasper Juinen/ANP
De Nederlandse Rabobankploeg in actie in de ploegentijdrit in de Tour van 2001.
Peer Grimm/ANP
Tour van 2001: debutant Bram de Groot is in de twaalfde etappe zwaar ten val gekomen. De renner uit de Raboploeg verdween in de afdaling van de Col de Jau over de vangrail.
ANP
Michael Boogerd en Michael Rasmussen in de Tour van 2007. Rasmussen stond in 2007 op het punt de Tour de France te winnen voor de Rabobankploeg, toen publiekelijk bekend werd dat hij had gelogen over zijn verblijfplaatsen (‘whereabouts’) in zijn voorbereiding op de wedstrijd. Ploegdirecteur Theo de Rooij haalde Rasmussen uit de Tour en ontsloeg hem.
Oliver Weiken/EPA
Een Franse agent kan niet lachen om de Nederlanders op de Alpe d'Huez.
Jasper Juinen/ANP
Supporters van Bauke Mollema en Laurens ten Dam hebben hun caravan in een van de bochten van de Alpe d'Huez geparkeerd tijdens de Tour van 2013.
Koen van Weel/ANP
Tom Dumoulin won in de Tour van 2016 twee etappes: de negende, de koninginnenrit, naar Andorra Arcalis en een tijdrit tussen Bourg-Saint-Andéol en La Caverne du Pont D'Arc.
Bas Czerwinski/ANP
Bauke Mollema komt juichend solo over de streep in de vijftiende etappe van de Tour van dit jaar. Na een indrukwekkende ontsnapping won hij voor het eerst in de Tour.
Foto Lionel Bonaventure/AFP