Nationale-Nederlanden wint woekerpoliszaak

Volgens de rechter heeft de verzekeraar klanten tussen 1994 en 2006 voldoende geïnformeerd over de kosten van polissen.

Logo van NN Group (Nationale Nederlanden).
Logo van NN Group (Nationale Nederlanden). Foto Martijn Beekman/ANP

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) heeft klanten voldoende geïnformeerd over de kosten en risico’s van beleggingsverzekeringen en hoeft daarom niet aan vorderingen te voldoen. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank woensdag bepaald.

Vereniging Woekerpolis en enkele andere claimorganisaties hadden een claim ingediend tegen de verzekeraar omdat klanten tussen 1994 en 2006 niet goed zouden zijn geïnformeerd. Volgens de rechtbank was er echter “voldoende contractuele basis” voor het in rekening brengen van kosten voor zogenoemde Flexibel Verzekerd Beleggen-polissen.

NN lichtte de polissen toe met behulp van voorbeeldkapitalen waarin alle kosten en premies waren verwerkt. Dat was volgens de rechter op dat moment voldoende. Inmiddels zijn de regels over informatieverstrekking van beleggingsrisico’s strenger.

Extra waarschuwing voor risico’s

Volgens Woekerpolis had NN een extra waarschuwing moeten geven bij het afsluiten van de polissen en moeten wijzen op risico’s zoals het zogenoemde hefboomeffect (waarbij de winst of het verlies veel hoger kunnen uitvallen dan de investering) en het inteereffect (wanneer de premies hoger zijn dan de waarde van de beleggingen). Dat was volgens de rechter, die alle vorderingen afwees, echter niet nodig. Naar schatting gaat het om meer dan een half miljoen door NN verkochte beleggingsverzekeringen.

De claimorganisatie hebben de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Er lopen bovendien nog twee andere collectieve acties over woekerpolissen, naast enkele rechtszaken die door individuen zijn aangespannen.