Maaltijdrel Groningse serviceflat opgelost

De directie dreigde bewoners voor de rechter te slepen omdat ze hun eigen eten bestelden. Nu komt er toch keuzevrijheid.

De Vondelflat in het zuiden van de stad Groningen
De Vondelflat in het zuiden van de stad Groningen Ginopress/ANP

Bewoners van de Groningse Vondelflat mogen zelf gaan kiezen waar ze hun maaltijden bestellen. Dat is het resultaat van een overleg tussen de Groningse wethouder Ton Schroor en de Raad van Toezicht van de serviceflat. De gemeente Groningen meldt dat op haar website.

Het besluit betekent het einde van een bizar conflict dat een aantal - voornamelijk bejaarde - bewoners en de directie enkele weken in zijn greep hield. Eind juni kwam naar buiten dat de directie voornemens was twee bewoners voor de rechter te slepen omdat zij consequent geen maaltijden afnamen van de vaste cateraar. Ze vonden het eten te vies, zeiden ze.

Volgens directeur Bernard Lugies was dat echter geen optie. Een serviceflat betekende volgens hem dat je eten afneemt wat in je pakket zit - anders komt “het concept” onder druk te staan, zoals hij het verwoordde aan het Dagblad van het Noorden. Hij ontkende dat het zou gaan om een contract dat een minimum aantal maaltijden vereiste, iets wat bewoners wel vermoedden.

Lees ook de reportage bij de Vondelflat: Ouderen willen ook wel eens pizza eten

Uiteindelijk besloot de gemeente te bemiddelen en werd er een enquête afgenomen onder de bewoners. Daaruit is gebleken dat een significant deel graag eigen maaltijden kiest en daarom heeft men besloten tot de huidige oplossing. Die moet nog in detail uitgewerkt worden: hoogstwaarschijnlijk komen er verschillende vaste cateraars waar men uit kan kiezen. In oktober zal de nieuwe gang van zaken geëvalueerd worden.

Staatssecretaris

Na de dreigende rechtsgang kreeg de Vondelflat landelijke bekendheid en zag staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zich genoodzaakt om zich uit te spreken. De receptionisten van de flat werden bedreigd, soms zelfs per fax. Ouderenbond ANBO mengde zich in de discussie door te stellen dat situaties als die in de Vondelflat veel vaker voorkwamen. De organisatie overwoog zelfs een proces tegen de flat.