KPMG schikt voor 8 miljoen wegens belastingfraude

Accountants KPMG schikt met justitie vanwege fraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor. De oud-topman van KPMG wordt gedagvaard.

Accountantskantoor KPMG heeft voor 8 miljoen euro geschikt met justitie, vanwege belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Daarnaast gaat het OM vijf personen dagvaarden. Het gaat onder meer om voormalig KPMG-topman Jaap van Everdingen, bevestigen ingewijden tegen NRC. Hij wordt verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De bv die het kantoorpand ontwikkelde en voor 70 procent eigendom is van KPMG, heeft volgens het OM „opzettelijk onjuist” belastingaangifte gedaan over de jaren 2009/2010 en 2010/2011. Door de winst kunstmatig laag te houden, genoot KPMG onterecht een belastingvoordeel van 10 miljoen euro. Het belastingvoordeel heeft het accountantskantoor al terugbetaald, de boete van 8 miljoen euro komt daar nog bovenop.

In het persbericht wijst het OM er fijntjes op hoe pijnlijk deze zaak is voor KPMG. De vennootschap die de fraude pleegde is onderdeel van „een prominente accountantsorganisatie” – KPMG is een van de grootste vier accountantskantoren van Nederland – en heeft dus „een maatschappelijke voorbeeldfunctie”. Als controleur van jaarrekeningen van bedrijven moet KPMG zelf „financieel en fiscaal onberispelijk handelen”.

Bovendien is het niet de eerste keer dat KPMG met justitie te maken krijgt. Eind 2013 moest het kantoor ook al een schikking treffen, van 7 miljoen euro. Toen ging het om het verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. Het jaar daarop raakte KPMG wederom in opspraak. Eerst vanwege een omstreden privé-vastgoedbelegging in Blaricum door een aantal partners, daarna door een vernietigend oordeel over de kwaliteit van de boekencontroles door de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

KPMG beloofde plechtig beterschap, verving het bestuur, stelde een raad van commissarissen in en nam nog een reeks andere maatregelen. Daarmee is het kantoor er echter nog niet. Uit een onderzoek van de AFM bleek vorige maand dat de kwaliteit van de controles van de grote vier nog steeds niet op orde is. KPMG kreeg, samen met EY, wederom de meeste onvoldoendes: zes van de acht onderzochte dossiers voldeed niet.

In een verklaring stelt bestuursvoorzitter Albert Röell dat KMPG de zaak, die hij „pijnlijk” noemt, nu achter zich kan laten. Jaap van Everdingen laat via zijn advocaat weten dat de „voorstelling van zaken” door het OM volgens hem „onvolledig en onjuist” is. Op 3 oktober begint de zaak met een regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Een duur hoofdkantoor pagina E3