Internationaal Strafhof moet vrijlating Gbagbo opnieuw bekijken

Het verzoek van de voormalig president Laurent Gbagbo van Ivoorkust om vrijlating was in eerste instantie afgewezen.

Gbagbo bij de start van het proces tegen hem in Den Haag.
Gbagbo bij de start van het proces tegen hem in Den Haag. Foto Peter de Jong / EPA

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag moet zich opnieuw buigen over een eventuele voorlopige vrijlating van de voormalig president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Dat besliste de Kamer van Beroep van het Strafhof woensdag.

Het verzoek van de 72-jarige Gbagbo bij het Strafhof voor een voorlopige vrijlating, werd in maart afgewezen. Maar die afwijzing is volgens de Kamer van Beroep niet goed gemotiveerd. De rechters vonden dat de leeftijd en de gezondheid van de oud-president niet genoeg is meegenomen in het afwijzingsbesluit. Daardoor moet het Strafhof het verzoek weer bekijken. Dat kan opnieuw enkele maanden duren. Gedurende die periode zal Gbagbo in hechtenis moeten blijven.

Lees ook: Ex-president Gbagbo van Ivoorkust: boef en bevrijder

Gbagbo is het eerste voormalige staatshoofd dat terechtstaat voor het ICC. Hij wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, die zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen van 2010. De ex-president verloor die verkiezingen van Alassane Ouattara, maar weigerde op te stappen. Daarna brak grote onrust uit waarbij tot april 2011 ongeveer 3.000 mensen gedood werden. Gbagbo wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor deze uitbraak van geweld en de etnische zuiveringen die volgden.

Ivoorkust leverde Gbagbo in 2011 aan het Strafhof uit. Het proces tegen hem begon in 2016. In 2015 kreeg zijn vrouw al twintig jaar cel voor haar rol bij het geweld.