NRC checkt: ‘In heel Nederland zijn er minder acteurs in vaste dienst dan bij het Schauspielhaus in Bochum’

Dat zei de Nederlandse theaterregisseur Johan Simons onlangs tijdens een toespraak.

Schauspielhaus Bochum
Schauspielhaus Bochum

De aanleiding

De Nederlandse theaterregisseur Johan Simons kreeg onlangs de Otto von der Gablentz-prijs uitgereikt voor zijn verdiensten voor de theaterkunst in Duitsland en Nederland. In zijn dankwoord sprak hij over de verschillen tussen Nederland en Duitsland in de omgang met de kunsten. Simons looft de betrokkenheid van de Duitse politiek bij de kunst. In Nederland is er volgens hem daarentegen een kaalslag gaande. De gevolgen zijn overduidelijk volgens hem, zo zegt Simons: „In heel Nederland zijn er minder acteurs in vaste dienst dan bij het Schauspielhaus in Bochum.” We checken of dat klopt.

En, klopt het?

Bij het Schauspielhaus in Bochum, een stad met ruim 360.000 inwoners, iets groter dan bijvoorbeeld Utrecht, werken 25 acteurs in vaste dienst. Het is een gerenommeerd ensemble in Duitsland, maar zeker niet het grootste van het land. In steden als Berlijn (42 acteurs in vaste dienst bij het Deutsches Theater) en Hamburg (34 acteurs in dienst bij het Deutsches Schauspielhaus) zijn er grotere ensembles.

In heel Nederland zijn er nog vier toneelgezelschappen met acteurs in vaste dienst: het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Maastricht.

Het Nationale Toneel in Den Haag heeft de meeste acteurs in dienst: 19 acteurs hebben er een vast contract. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Mark Rietman en Anniek Pheifer.

Toneelgroep Amsterdam heeft 17 acteurs in vaste dienst. Daarnaast zijn er 3 gepensioneerde acteurs aan het ensemble verbonden die nog regelmatig optreden, maar officieel niet meer in dienst zijn. Onder anderen Halina Reijn en Ramsey Nasr zijn verbonden aan Toneelgroep Amsterdam.

Bij het Noord Nederlands Toneel zijn nog vijf acteurs in vaste dienst. Onder anderen Bram van der Heijden en Veerle van Overloop maken deel uit van het theatergezelschap in Groningen. Bij Toneelgroep Maastricht zijn nog drie acteurs in vaste dienst, onder wie Michel Sluysmans die tevens artistiek directeur is.

De afgelopen jaren zijn verschillende toneelgezelschappen gestopt met acteurs in vaste dienst. Het Ro-Theater had vaste acteurs in dienst, maar nu het onder Theater Rotterdam valt, zijn daar geen acteurs meer met een vast contract. Dat geldt ook voor de acteurs bij toneelgroep Oostpool in Arnhem, ze worden voor de duur van het project in dienst genomen. En Toneelgroep de Appel had negen acteurs in dienst voordat het gezelschap in januari moest stoppen.

Bij elkaar hebben in Nederland 44 acteurs een vast contract bij een toneelgezelschap. Dat zijn er toch wel een stuk meer dan de 25 acteurs in vaste dienst bij de Schauspielhaus in Bochum.

Conclusie

Het Schauspielhaus in Bochum heeft 25 acteurs in vaste dienst. In Nederland hebben nog 44 acteurs een vast contract. Als je bedenkt dat Bochum een stad is met ruim 360.000 inwoners is het verschil met heel Nederland niet zo heel groot. Maar het verschil is wel te groot om Simons gelijk te geven. We beoordelen de bewering als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt