Groenetruidrager Kittel valt uit in Tour de France

De renner van Quick-Step moest afstappen na een valpartij in het begin van de etappe.

Een zwaar gehavende Marcel Kittel probeerde het na zijn val nog even, maar moest uiteindelijk toch opgeven.
Een zwaar gehavende Marcel Kittel probeerde het na zijn val nog even, maar moest uiteindelijk toch opgeven. Foto Jeff Pachhoud/AFP

Marcel Kittel is uit de Tour de France gestapt. De Duitser moest opgeven na een val, waarbij hij verwondingen aan zijn rechterschouder- en elleboog opliep. De renner van Quick-Step reed al dagen in de groene trui en wist vijf etappes op zijn naam te schrijven.

Aan het begin van de 183 kilometer lange koers tussen La Mure en Serre-Chevalier kwam een groep renners, onder wie Kittel ten val. De Duiter stapte daarna nog wel op zijn fiets, maar moest opgeven tijdens de eerste klim. Ook Fransman Thibaut Pinot van FDJ stapte woensdag af.

Lees ook: Kittel laat geen ruimte voor twijfel: hij is met afstand de beste sprinter

De Australiër Michael Matthews neemt de eerste plek in het puntenklassement over van Kittel. De renner van Team Sunweb won dinsdag de zestiende etappe. Nederlander Dylan Groenewegen staat op plek zeven in het puntenklassement en gaat nog voor de ritzege op de Champs-Élysées.

De Tour verloor eerder al sprintkanonnen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Arnaud Démare (FDJ) en Mark Cavendish (Dimension Data). Sagan werd uit de Tour gezet, nadat hij een valpartij had veroorzaakt als gevolg waarvan Cavendish met een gebroken schouder moest opgeven. Démare, die de vierde etappe won en enkele dagen in de groene trui reed, kwam in de negende etappe buiten de tijd binnen.