Gewoon, op tijd aantikken en Ferry is weer kampioen

WK zwemmen Zwemmer Ferry Weertman voegde in Hongarije de wereldtitel in open water toe aan z’n prijzen. Hij denkt al aan de Spelen van 2020.

Ferry Weertman juicht na zijn wereldtitel op de 10 kilometer in het open water.
Ferry Weertman juicht na zijn wereldtitel op de 10 kilometer in het open water. Foto Zsolt Szigetvary/EPA

Het leek even precies die race in het water van Fort Copacabana. Zij aan zij, kwestie van net iets eerder je hand uit het water trekken en goed getimed vlak tegen het hout slaan. Toen moest Ferry Weertman dusdanig lang wachten op de bevestiging dat hij olympisch kampioen was geworden, dat hij al achter op een golfkarretje richting het strand was vertrokken. Dat hoefde bij het Balatonmeer in Hongarije dinsdag niet. Nu had hij het zelf door, en iedereen die de beelden terugzag ook: het was een klein verschil – het bleek officieel ééntiende van een seconde – maar Weertman kon een wereldtitel op de tien kilometer in het open water aan zijn prijzen toevoegen.

De 25-jarige Weertman is nu Europees (tweemaal), wereld-, en olympisch kampioen. Hij is bovendien de eerste in deze zwemdiscipline die na de olympische titel – sinds de Spelen van Beijing in 2008 op het programma – ook de wereldtitel wint. Dat gegeven benadrukte hij dinsdag voor de camera’s van de NOS maar eens: iets om heel trots op te zijn.

Ontspannen race

Weertman zei dat hij „vrij lang ontspannen” had kunnen zwemmen en alleen goed moest opletten wanneer hij aan zou zetten voor een eindsprint. „Dat het gelukt is, is natuurlijk heel fijn.” Hij tikte net iets eerder aan dan de Amerikaan Jordan Wilimovsky, een revanche voor de wereldtitelstrijd twee jaar geleden in het Russische Kazan, toen het nog andersom was. De Fransman Marc-Antoine Olivier, winnaar van het brons in Rio vorige zomer, werd kort achter Weertman en Wilimovsky derde. Wilimovsky werd overigens vijfde op de Spelen.

Weertman had eerder dit WK zwemmen de vijf kilometer laten schieten om zich optimaal voor te bereiden op de ‘tien’. Hij kreeg in Hongarije voor elkaar wat Sharon van Rouwendaal bij de vrouwen niet lukte. Ook zij werd in Rio de Janeiro olympisch kampioen, maar eindigde zondag slechts als zeventiende. Marcel Schouten, de andere Nederlandse deelnemer dinsdag, werd achttiende.

Zijn coach Marcel Wouda was lovend over Weertman. „Hij is wel wat veranderd. Hij is ouder geworden, volwassener. Ferry beleeft veel plezier aan het proces. De groep is wat groter, dat vindt hij ook heel fijn. Het komt allemaal mooi bij elkaar”, zei hij tegen de NOS.

Weertman komt volgende week, net als zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo, ook nog in actie in het 50-meterbad, waar hij de 800 meter vrije slag zwemt, een nummer dat vanaf de Spelen van 2020 in Tokio olympisch is. Maar in Japan wil hij vooral verder geschiedenis schrijven in het open water. „Hopelijk word ik over drie jaar ook de eerste man met twee olympische titels op rij.”