Franse opperbevelhebber stapt op vanwege bezuinigingen

Generaal Pierre de Villiers is het niet eens met het plan van president Macron om 850 miljoen euro te bezuinigen op Defensie.

De Franse president Emmanuel Macron en de opperbevelhebber van het Franse leger Pierre de Villiers tijdens de viering van Quatorze Juillet vorige week.
De Franse president Emmanuel Macron en de opperbevelhebber van het Franse leger Pierre de Villiers tijdens de viering van Quatorze Juillet vorige week. Foto Julien de Rosa/EPA

De opperbevelhebber van de Franse krijgsmacht, Pierre de Villiers, stapt op uit protest tegen de beoogde bezuinigingen van president Emmanuel Macron. Dat heeft de militair in een verklaring bekendgemaakt. Woensdagmiddag werd duidelijk dat hij zal worden opgevolgd door generaal François Lecointre, schrijft Le Monde.

De Villiers is het er niet mee eens dat de Franse president 850 miljoen euro wil gaan bezuinigen op Defensie, terwijl de krijgsmacht volgens de generaal juist onderbezet is. In een verklaring schrijft De Villiers:

“Ik ben van mening dat ik niet meer in staat ben om het soort krijgsmacht te waarborgen dat nodig is om de veiligheid van Frankrijk te verzekeren, en om de ambities van ons land te kunnen ondersteunen.”

De beslissing volgt na een conflict tussen de militair en de Franse president. Tijdens een zitting van de Assemblée Nationale zou De Villiers over de bezuinigingen hebben gezegd dat hij zich niet wilde “laten naaien” door de nieuwe president.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Macron had 2% BBP voor defensie beloofd, maar dit jaar nog even niet.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Bezuiniging gaat om € 850 miljoen terwijl het leger naar eigen zeggen al onderbezet en overbelast is door binnenlandse antiterreuroperatie.

Macron reageerde publiekelijk op de uitspraken van de militair. Tijdens een toespraak voor tientallen hoge officieren zei het staatshoofd: “Ik heb toezeggingen gedaan, en ik ben uw baas.”

Quatorze Juillet

Volgens de commandant heeft Macron zijn ontslag aanvaard. Onlangs waren de twee nog samen te zien tijdens de militaire parade van Quatorze Juillet. De 60-jarige De Villiers werd in 2014 aangesteld als opperbevelhebber van de Franse krijgsmacht.

Lees ook: Zo viert Frankrijk Quatorze Juillet

De 54-jarige opvolger Lecointre werd in 2016 aangesteld als hoofd van het militaire kabinet van Frankrijk, een belangrijk ondersteunend orgaan van de Franse overheid. Eerder diende hij onder meer in Rwanda en voormalig Joegoslavië.