Filmoverzicht: Twee ballen voor ‘Dunkirk’, onheil in ‘Nocturama’

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: Dunkirk, Sing Song, Wakefield en Nocturama.

 • ●●●●●

  Dunkirk: Oorlogsfilm

  In Christopher Nolans Dunkirk blijft de geromantiseerde herinnering aan de evacuatie van 300.000 Engelse en Franse manschappen in stand. En dat op een precair moment.

  Veel vlees op de botten krijgen de personages niet, geen van hen krijgt veel achtergrond mee. De verhaallijnen zijn soms hinderlijk door elkaar gesneden waardoor een beetje gemakzuchtige cliffhangers ontstaan. De beelden van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema zijn knap en fraai, maar ook wel erg sereen en ‘bedacht’. Zelden zag een oorlog er zo aangeharkt uit als hier. Lees de recensie: Zelden zag een oorlog er zo aangeharkt uit als in Dunkirk

  Regie: Christopher Nolan. Met: Harry Styles, Kenneth Branagh, James D’Arcy. In: 127 bioscopen.

 • ●●●●●

  Wakefield: Drama

  Wakefield gaat over het verlangen opnieuw te beginnen. Hoe je op de film reageert, hangt sterk af van je houding ten opzichte van iemand die vrouw en kinderen in de steek laat.

  Hoe je op Wakefield reageert, hangt sterk af van je morele houding ten opzichte van iemand die vrouw en kinderen in de steek laat. Is hij een egoïstische narcist of iemand die zich van zijn ketenen bevrijdt? En ervaar je zijn sardonische voice-over, met veel direct aan Doctorow ontleende zinnen, als humoristisch of is deze eerder pijnlijk? Lees de recensie: Kun je ongestraft je oude leven vaarwel zeggen?

  Regie: Robin Swicord. Met: Bryan Cranston, Jennifer Garner, Beverly D’Angelo. In: 25 bioscopen.

 • ●●●●

  Nocturama: Drama

  Nocturama is gemaakt vóór de aanslagen in Parijs van 2015, maar is er niet meer los van te zien. De film geeft geen psychologische inzichten, wat hem zinderend van onheil maakt.

  De amper adolescente dadergroep komt uit alle lagen van de bevolking. Er is de suggestie van lange ideologische discussies, maar uiteindelijk is de enige motivatie dat ze „doen wat gedaan moest worden”. Hun daad is decadent, zinloos, gewaagd en zelfdestructief. De uiterste consequentie van de spektakelmaatschappij. Lees de recensie: Terrorisme als consumptiegoed

  Regie: Bertrand Bonello. Met: Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani. In: 6 bioscopen.

 • ●●●●●

  La mort de Louis XIV: Arthouse

  Over het lange, pijnlijke sterfbed van Lodewijk XIV gaat La mort de Louis XIV. De oude koning bewaart zijn waardigheid tussen konkelende hovelingen.

  La mort de Louis XIV is een trage, claustrofobische ‘procedural’ over een wegkwijnende koning, zonder uitleg of intrige. Het koninklijk lichaam als slagveld van belangen: alleen lijfarts Fagon lijkt begaan met zijn welzijn.
  Lees de recensie: Een schim die niet mag sterven van zijn hovelingen

  Regie: Albert Serra. Met: Jean-Pierre Léaud, Patrick d’Assumçao, Marc Susini. In: 13 bioscopen.

 • ●●●●●

  Beyond the Mountains and Hills (Me’ever Laharim Vehagvaot): Drama

  Beyond the Mountains and Hills wil een metafoor zijn voor de complexe sociale en politieke verhoudingen in de Israëlische maatschappij, maar dat is een zware last voor de film.

  Beyond the Mountains and Hills is een ingetogen, soms prikkelbare, maar vaker in het wilde weg rookgordijnen optrekkende film. Regisseur Eran Kolirin brak tien jaar geleden door met het geweldige absurdisme van The Band’s Visit, waarin een Egyptische politiekapel verdwaald raakt in Israël. Lees de recensie: Zonder uniform verliest legerofficier grip op gezin

  Regie: Eran Kolirin. Met: Mili Eshet, Noam Imber, Shiree Nadav-Naor. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●●

  Sing Song: Jeugdfilm

  Het YouTube-filmpje waarmee de muzikale jeugdfilm Sing Song opent, maakt meteen duidelijk waarom is gekozen voor Georgiefa Boomdijk als hoofdrolspeelster. In de vlog solliciteren Jasmine (Boomdijk) en zangpartner Stijn (Floris Bosma) al zingend voor een talentenjacht in Suriname. Hoofdprijs: optreden met zanger Kenny B. Boomdijk had eerder succes in The Voice Kids en heeft een aanstekelijke, heldere stem. Het is de drijvende kracht van een film die bestaat uit een aaneenschakeling van meezingbare liedjes vol Afro-Surinaamse dansmuziek als kaseko, reggae en dancehall. Op YouTube staan de karaokeversies al te wachten. Lees de recensie: Aaneenschakeling van meezingbare liedjes

  Regie: Mischa Kamp. Met: Darren Benschop, Georgiefa Boomdijk, Floris Bosma. In: 50 bioscopen.

 • ●●●●

  Summer 1993: Drama

  Een dorpsbewoonster die haar dochter wegtrekt als de geschaafde knie van het meisje bloedt, het is een van de weinige verwijzingen naar wat er is gebeurd met de moeder van de 6-jarige Frida. Kijkers komen er in Summer 1993 langzaam achter dat haar moeder stierf aan aids in Spanje tijdens de jaren negentig. Na de dictatuur van Franco volgde een wilde periode met meer vrijheid, én meer drugs en hiv-besmettingen. Maar echt over het probleem praten doet niemand, en al zeker niet met haar. Lees de recensie: Ontroerend autobiografisch relaas van aids-wees

  Regie: Carla Simón. Met: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí, David Verdaguer. In: 16 bioscopen.