‘Eigen bijdrage in ggz leidt tot verdubbeling gedwongen opnames’

Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening is juist met 13 procent gedaald.

GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven, die mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen helpt.
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven, die mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen helpt. Foto Lex van Lieshout / ANP

De invoering van een eigen bijdrage in 2012 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft geleid tot verdubbeling van het aantal gedwongen opnames. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en GGZ inGeest in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen, dat woensdag gepubliceerd is.

In 2012 werd een eigen bijdrage ingevoerd voor de ggz met als doel de zorgkosten in de hand te houden. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal patiënten inderdaad daalde met 13 procent, hetgeen naar schatting voor 57.000 minder behandeltrajecten zorgde en een besparing van 70 miljoen euro opleverde.

Lees ook: Psychische klachten 22 miljard euro

Maar omdat tegelijkertijd ook mensen met een ernstige psychische stoornis wegbleven, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis, steeg het aantal gedwongen behandelingen juist explosief. Hierdoor is het grootste deel van de besparing tenietgedaan. Want de kosten voor gedwongen opnamen en acute zorg stegen met 82 miljoen euro.

De Stichting Sensoor, een telefonische hulpdienst waar mensen terecht kunnen met acute psychische problemen, liet woensdag weten dat het het grote aantal hulpaanvragen niet meer aankan. De oplopende wachttijden hebben geleid tot een stijging van 10 procent meer telefonische hulpvragen. Jaarlijks krijgen in Nederland 800.000 mensen hulp voor psychische klachten. Nederland geeft binnen Europa verhoudingsgewijs meer uit aan ggz dan andere landen.