Extern onderzoek naar optreden brandweer bij flatbrand Diemen

Bij de evacuatie waren mensen in de flat achtergebleven. Bij de brand kwam één persoon om en raakten vier mensen gewond.

Onderzoek bij een studentenflat waar een brand heeft gewoed.
Onderzoek bij een studentenflat waar een brand heeft gewoed. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Er komt een extern onderzoek naar het optreden van de brandweer bij de brand in een studentenflat in Diemen. Dat heeft locoburgemeester Lex Scholten laten weten, meldt ANP. Mogelijk heeft brandweer de woningen in de flat niet goed gecontroleerd en zijn mensen tijdens de evacuatie in de flat achtergebleven.

Bij de brand aan de Rode Kruislaan in Diemen viel in de nacht van dinsdag op woensdag één dodelijk slachtoffer. Vier anderen raakten gewond, van wie twee personen ernstig. De politie houdt rekening met brandstichting en is een onderzoek gestart.

Dode pas bij tweede doorzoeking aangetroffen

Rond 03.30 uur kregen brandweer en politie melding van de brand in de flat. Kort daarna werden volgens de politie drie gewonden, van wie één persoon zwaargewond, aangetroffen. De brand was rond 04.30 uur onder controle. Pas rond 07:45 uur trof de politie bij een controle het dodelijke slachtoffer en een zwaargewond persoon aan.

Volgens Scholten is er iets niet goed gegaan bij de evacuatie:

“Kennelijk zijn tijdens de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Wij vragen ons af hoe dat kan. Ik heb afgesproken met de brandweercommandant dat we dit stevig gaan evalueren. Onze eerste zorg zijn de mensen, daarna gaan we het bekijken.”

Volgens een verslaggever van omroep NH, die woensdagochtend bij de flat verslag deed, kwam om 08.30 uur nog een bewoonster gekleed in een zwartgeblakerde nachtjapon naar buiten.

Het is nog niet bekend wie het onderzoek naar het optreden van de brandweer gaat uitvoeren.

Benedenwoning

Alleen de benedenwoning van de flat werd door de brand getroffen, maar vanwege de rookontwikkeling werden alle vijftien verdiepingen ontruimd. De tientallen bewoners zijn tijdelijk ondergebracht in het gemeentehuis van Diemen. Een groot deel van hen is inmiddels door familie opgevangen.

Het gaat om een studentenflat van woonstichting De Key. De flat bestaat uit 182 woningen, waarvan er 143 aan studenten zijn verhuurd.

De Rode Kruislaan in Diemen: