Dementie belangrijkste doodsoorzaak in 2016

De stijging is het gevolg van het feit dat meer Nederlanders steeds ouder worden.

Foto Roos Koole/ANP

Dementie was het afgelopen jaar de belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders. Hoewel er bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen stierven aan dementie, nam het aantal mannelijke sterfgevallen relatief sterker toe. Het aantal sterfgevallen lag de afgelopen twintig jaar niet zo hoog als in 2016, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau CBS.

Afgelopen jaar stierven bijna 149.000 Nederlanders, een toename van 1.3 procent, oftewel 1.863 mensen, ten opzichte van 2015. Verhoudingsgewijs stierven er enkele duizenden vrouwen meer dan mannen: 76.817 vrouwen om 72.180 mannen.

Dat er meer mensen aan dementie stierven is niet opvallend. Doordat er meer mensen steeds ouder worden, neemt de kans dat Nederlanders doodgaan aan dementie ook toe. “Maar tegelijkertijd is de kans dat iemand van 80 jaar oud dement wordt inmiddels 20 procent lager dan 20 jaar geleden”, zei psycholoog en epidemioloog Sebastian Köhler onlangs in NRC.

Köhler is een van de wetenschappers die onlangs kwamen met een dementie-voorspellend rekenmodel – de LIBRA-index. Daaruit blijkt dat vijftig- en zestigjarigen de kans op dementie kunnen verkleinen door gezonder te gaan leven.

Lees hier het artikel over de LIBRA-index: Levensstijl bepaalt helft van dementiekans 50-plusser

Top 10 doodsoorzaken

Na dementie is longkanker belangrijkste doodsoorzaak onder Nederlanders. Vorig jaar stierven er 10.670 mensen als gevolg van de ziekte. De top vijf bestaat verder uit een beroerte (9.497), hartfalen (7.625 en COPD (6.527). In de laatste categorie, de chronisch obstructieve longaandoeningen, is er sprake van een daling van 6 procent, waar er vorig jaar nog een stijging van 20 procent werd genoteerd.

Opvallend is de stijging in het aantal niet-natuurlijke sterfteoorzaken. In die categorie vielen vorig jaar ruim 7.700 sterfgevallen, een toename die vooral werd veroorzaakt door een stijging in het aantal Nederlanders dat overleed als gevolg van een val: 3.300, een plus van 16 procent.