Defensie

Franse opperbevelhebber stapt op vanwege bezuinigingen Macron

De opperbevelhebber van het Franse leger, Pierre de Villiers, stapt op uit protest tegen de beoogde bezuinigingen van president Emmanuel Macron. Dat heeft de militair woensdag in een verklaring bekendgemaakt. De Villiers is het er niet mee eens dat de Franse president 850 miljoen euro wil gaan bezuinigen op Defensie, terwijl het leger volgens de generaal juist onderbezet is. De Villiers schrijft: „Ik ben van mening dat ik niet meer in staat ben om het soort leger te waarborgen dat nodig is om de veiligheid van Frankrijk te verzekeren en om de ambities van ons land te kunnen ondersteunen.” De beslissing volgt na een serieus conflict met Macron. Tijdens een zitting van de Assemblée nationale zou De Villiers over de bezuinigingen hebben gezegd dat hij zich niet wilde „laten naaien” door de nieuwe president. (NRC)