Corendon-vliegtuig geraakt door bliksem

Een toestel van Corendon is woensdagmiddag teruggekeerd naar Schiphol nadat het was geraakt door bliksem.

Een vliegtuig van Corendon op Schiphol
Een vliegtuig van Corendon op Schiphol Foto Robin van Lonkhuisen / ANP

Een Boeing 737-800 van Corendon Dutch Airlines is woensdagmiddag kort na het opstijgen teruggekeerd naar luchthaven Schiphol. Het toestel werd geraakt door de bliksem, meldt de lokale omroep NH nieuws.

De Boeing was onderweg naar het Griekse eiland Corfu. Vlak boven Almere werd het toestel geraakt door bliksem waarna het rechtsomkeert naar Schiphol maakte. Daar werd de kist geïnspecteerd. Het toestel bleek licht beschadigd te zijn maar dit kon direct worden gerepareerd. Het vliegtuig zal later op de dag alsnog naar Corfu vliegen.

Twitter avatar dsajet Doron Sajet Corendon CND397 naar Corfu is boven Almere omgedraaid en keert terug naar Schiphol @NHNieuws https://t.co/9uhIEE8FVr

Ongevaarlijk

Het gebeurt zelden dat een vliegtuig geraakt wordt door bliksem. In principe is dit niet gevaarlijk. Als het bij een blikseminslag toch misgaat, dan komt dat altijd door een samenloop van omstandigheden. Vliegtuigen zijn dusdanig ontworpen om inslag van de bliksem te kunnen weerstaan. Bij blikseminslag wordt de elektriciteit weggeleid met zogenaamde electrostatic dischargers. Kleine zwarte koolstofstaafjes aan de punten van de vleugels geleiden de statische elektriciteit van de romp, en geven die af aan de lucht.

Lees hier meer over blikseminslag tijdens het vliegen.

Het KNMI heeft voor woensdagavond code geel afgegeven. In korte tijd kan hagel en veel regen vallen. Ook waarschuwt het instituut voor zware windstoten. Landende vliegtuigen kunnen te maken krijgen met rukwinden van zo’n 70 kilometer per uur.