Brieven

Brieven 20 juli

Reactie Kuitenbrouwer

Leve Poetin

Jammer dat meneer Kuitenbrouwer geen onderscheidingsvermogen heeft (Duk, Roos en Baudet, is het gekte of cynisme, 17/7). We staan aan de vooravond van de derde wereldoorlog en deze man heeft het niet eens in de gaten. Leve Poetin en Rusland die constant worden weggezet in de media. De NAVO en Amerika zijn het geboefte.

Vertaalcomputer

Automatisch vertalen

Het automatische vertaallandschap is nog vaak verrassend (De computer kent steeds meer woorden, 18/7). Zo is deze Engelse vertaling te vinden in Google’s app-winkel: „Transfering Feathers is an app to stabbing over the water by ferry in the Netherlands.” De brontekst: „Overzetveren is een app om in Nederland het water per pont over te kunnen steken”.

Ken je deze brontekst niet (en zo zijn automatische vertaalsystemen bedoeld) dan wordt het een Alice-reis in Wonderland. De computer kent weliswaar steeds meer woorden, maar heeft geen enkele moeite met de verkeerde.

Lessen van mijn moeder

Diep geraakt

Met een mengeling van verwondering en diep respect brengt Mohammed Benzakour een wonderschone ode aan zijn moeder (Wel huilen, 18/7). Deze heeft mij diep geraakt.

Informeel leren

Activeren

Op zich een goed stuk over informeel leren, maar het raakt in mijn optiek niet de kern van hoe dit effectief kan zijn (Zoek je heil niet alleen in cursussen, 19/7). In mijn optiek leren we voortdurend van elkaar. Mijn zoon vroeg gisteren: „Pap, waarom heeft deze tandartsenpraktijk eigenlijk ‘cum laude’ in zijn naam?” Nu heb je twee keuzes: je kan antwoord geven (instrueren) óf activeren. Maak ik iemand slim of geef ik iemand een brokje informatie uit mijn eigen wiki? Informeel leren heeft alleen zin als je je realiseert dat het niet zomaar even een kopje koffie drinken is. Hoe vaak krijg je niet een vraag zoals: „Stuur me even jouw excelsheet, dan kan ik weer vooruit!.” Het rechtstreeks beantwoorden van deze vraag activeert luiheid. De pot met goud is er echt. Het vraagt alleen een stevige mindshift van instrueren naar activeren. Haal het best uit elkaar.

Onbetaald overwerk

Betaald onderwerk

De krant doet verslag van een onderzoek door TNO in opdracht van de FNV over het verschijnsel ‘onbetaald overwerk’ (Kun je overwerk inruilen voor extra banen?, 18/7). Hiermee is naar schatting 21 miljard euro gemoeid en een equivalent van 300.000 banen. Interessant. Elders in de krant worden bij dit onderzoek enkele kanttekeningen geplaatst. Tja, het beeld is natuurlijk pas compleet als we ook zicht hebben op de omvang van het „betaald onderwerk”, de uren waarin niet wordt gewerkt maar waarvoor wel wordt betaald. Het zou kunnen dat er sprake is van een evenwicht. Misschien kan TNO dat toetsen?

Donorvaders

Biologische kwestie

Eva Bouman ontkomt er niet aan (Een spermadonor is geen vader. Noem hem dan ook niet zo, 19/7). Een man of een mannelijk dier met nageslacht is de vader van dat nageslacht. Zo is de zaaddonor uit wiens zaad haar dochter is voortgekomen de vader van haar dochter. Bij Boumans verhaal dacht ik aan de volgende anekdote. Een eerstejaars biologie vroeg haar docent of er in het hele dierenrijk dan geen mannetjesdier is waaruit een kind voortkomt. De docent antwoordde dat dat dier vanaf dat moment een vrouwtje wordt genoemd.

Correcties/aanvullingen

Obamacare

In Obamacare verkeert in een dodelijke spiraal (19/7, p. 6) is sprake van de website Obamacare.gov waar mensen zich kunnen inschrijven. Dat moet zijn: Healthcare.gov.

  • Johanna Wentholt
  • Marcel Brugmans
  • Jaap Huisman
  • Roberta Jongen
  • Gerard Dekkers
  • Berry Jordans