Bedreiging burgemeester

Wapenhandelaar Jan B. wil andere rechters in zijn zaak

Wapenhandelaar Jan B. (66) uit Hulten heeft dinsdag de rechtbank gewraakt die zijn strafzaak over de bedreiging van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen behandelt. Jan B. wil dat de rechters worden vervangen omdat hij vreest dat ze vooringenomen zijn, aldus zijn advocaat Brian de Pree. Twee beslissingen van de rechtbank in Breda waren aanleiding voor het wrakingsverzoek. Jan B. had de rechtbank gevraagd om de strafzaak tegen hem alsnog te staken, omdat de officier van justitie de zaak eigenlijk helemaal niet wilde vervolgen. De rechter wees dat verzoek af. De druppel was de afwijzing van het verzoek om de bedreigde burgemeester, een agent en een ambtenaar op te roepen als getuige, aldus De Pree. Jan B. dreigde in 2015 met een aanslag op de burgemeester omdat hij boos was over een controle van de politie en de gemeente op het erf bij zijn boerderij. Bij de controle werden een ambtenaar, een agent en de burgemeester bedreigd. Boelhouwer deed aangifte omdat hij zich serieus bedreigd voelde door de uitlatingen van de beruchte wapenhandelaar. De officier van justitie wilde de zaak eigenlijk sluiten omdat B. al langdurige celstraffen uitzit wegens eerdere veroordelingen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de rechter. De aanklager werd gedwongen om de zaak af te handelen. (ANP)