Afgedankte circusolifanten gaan via Anna Paulowna naar opvang in Thailand

In het Noord-Hollandse dorp Anna Paulowna komt de grootste opvang voor afgedankte circusolifanten van Europa. In het verblijf, bij dierentuin Landgoed Hoenderdaell, worden de olifanten voorbereid op een oude dag in een dierenpark in Thailand. De bouw begint begin volgend jaar en moet in 2019 klaar zijn.

Het gaat om een initiatief van twee Nederlandse ondernemers, Robert Kruijff van Stichting Leeuw in Anna Paulowna en Edwin Wiek van de Friends of Wildlife Foundation bij de Zuid-Thaise stad Hua Hin.

Lees ook: Hier gaan straks circusdieren met pensioen

In Nederland en veel andere Europese zijn wilde dieren, zoals olifanten, verboden in de circuspiste. Vanwege de hoge kosten is er nergens in Europa permanente opvang voor deze werkloze olifanten. Dit werd de Nederlandse circusolifant Rhani noodlottig – het dier overleed in 2015 vermoedelijk aan stress en eenzaamheid in een Duits winterverblijf. De opvang in Anna Paulowna moet plaats bieden aan drie tot vier olifanten tegelijkertijd. „Het wordt als het ware een doorschuifsysteem”, zegt Kruijff van Stichting Leeuw. „We zijn nu in buitenlandse dierenparken inspiratie aan het opdoen voor het ontwerp van de stal, zodat we die in één keer goed kunnen bouwen.” In Thailand zijn de voorbereidingen voor de permanente opvang ook bezig.

Stichting Leeuw en dierenpark Landgoed Hoenderdaell van Kruijff nemen de opvang in Nederland en het transport naar Thailand voor hun rekening. Het verblijf in Thailand wordt betaald door de Friends of Wildlife Foundation van Wiek.