Recensie

Recensie Film

Zonder uniform verliest legerofficier grip op gezin

Drama ‘Beyond the Mountains and Hills’ wil een metafoor zijn voor de complexe sociale en politieke verhoudingen in de Israëlische maatschappij, maar dat is een zware last voor de film.

Mili Eshet als dochter Yifat Greenbaum in Beyond the Mountains and Hills.
Mili Eshet als dochter Yifat Greenbaum in Beyond the Mountains and Hills.

Als voormalig Israëlisch legerofficier David Greenbaum na dertig jaar uit dienst wordt ontslagen, is hij van het ene moment op het andere van een meester een slaaf. Zonder uniform lijkt ook zijn gezin zich aan zijn greep te onttrekken: zijn dochter sympathiseert met de Palestijnse zaak en zijn echtgenote legt het aan met een jongere student.

Beyond the Mountains and Hills is een ingetogen, soms prikkelbare, maar vaker in het wilde weg rookgordijnen optrekkende film. Regisseur Eran Kolirin brak tien jaar geleden door met het geweldige absurdisme van The Band’s Visit, waarin een Egyptische politiekapel verdwaald raakt in Israël.

Ook het niemandsland tussen de bergen en de heuvels in zijn nieuwste film wil op die manier een metafoor zijn voor de complexe sociale en politieke verhoudingen in de Israëlische maatschappij. Net als voor de desintegratie van een familie door Davids midlifecrisis en mislukte integratie in de burgermaatschappij. Te veel symbolische last voor dat niemandsland. Het levert een stapelwolk van betekenissen op.