Wrakingsverzoek in zaak bedreiging burgemeester

Brabant Wapenhandelaar Jan B. wil dat andere rechters oordelen in de zaak van de bedreigde burgemeester van Gilze en Rijen.

Foto Roos Koole/ANP

Het was tijdens een controle, maart 2015. Toen zou Jan B. uit het Brabantse Hulten twee ambtenaren met de dood hebben bedreigd, en ook bedreigingen hebben geuit in de richting van Jan Boelhouwer, de burgemeester van Gilze en Rijen. Jan B., die dit jaar werd veroordeeld voor wapenhandel en het wegmaken van een lijk, zou tijdens de controle onder meer hebben gedaan „alsof hij een pistool achter zijn rug hield” en hebben gezegd dat hij de burgemeester zou willen neerschieten.

Bedreiging en intimidatie van overheidsfunctionarissen is een thema waarover Brabantse burgemeesters zich zorgen maken. Door de intensieve aanpak van de georganiseerde criminaliteit in het zuiden neemt de intimidatie van ambtenaren toe, zo bleek in mei van dit jaar uit een rondgang van deze krant langs burgemeesters in Noord-Brabant. Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) benadrukte daarop in de Tweede Kamer dat het belangrijk is dat politieke ambtsdragers altijd aangifte doen.

Lees ook: Brabantse burgemeesters: ambtenaren vaker geïntimideerd

Woede en onbegrip

Dat deed burgemeester Jan Boelhouwer ook, maar toch is de zaak ruim twee jaar later nog niet afgerond. In maart van dit jaar maakte het OM bekend om Jan B. niet voor de bedreiging te vervolgen, omdat hij kort daarvoor al tot celstraffen was veroordeeld. Het leidde tot woede en onbegrip bij burgemeester Boelhouwer. „Ik had toen zoiets van: dit is een vrijbrief om maar te kunnen bedreigen als je daarnaast andere ernstige zaken pleegt.”

Lees ook: ‘Je denkt: die bedreiging raakt me niet. Maar dat is niet zo’

Niet veel later oordeelde de Bredase rechtbank dat Jan B. toch voor de bedreiging moet worden vervolgd. Burgemeester Boelhouwer kreeg daarnaast excuses van justitie: er was niet goed met hem gecommuniceerd. Dus ging het dinsdag in de rechtszaal kort over de inhoud van de zaak: Jan B. zou tegen de politie hebben gezegd dat burgemeester Boelhouwer „een klootzak” is. En: „Als ze zo doorgaan staat de burgemeester in de krant. Met zijn geboortedatum erbij.” B.’s reactie: „Ik kan me daar niks van herinneren. Ik was toen boos.”

Vooringenomen

Toch zal het nog wel even duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Brian de Pree, de advocaat Jan B., wraakt de rechtbank, omdat hij vreest dat de rechters vooringenomen zijn. „Ik hoor in alles dat het OM eigenlijk niet wil vervolgen”, zegt De Pree. „Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de officier van justitie door haar meerdere is overruled gelet op de politieke druk die er op dit soort zaken rust.”

Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend. „Dit blijft een belangrijke zaak”, zegt burgemeester Jan Boelhouwer. „Want al krijgt Jan B. maar een halve dag, het moet de maatschappij duidelijk worden dat dit gewoon niet kan.”